Како је патријарх правио рекламу градоначелнику Копра

Патријарх српски Иринеј примио је недавно у патријаршији словеначког градоначелника из Копра Бориса Поповића.

Ова вест занимљива је посебно због великог публицитета, којег је православна црква дала том сусрету, што је посебно неуобичајено када је реч о градоначелницима, па се поставља питање који је његов прави разлог. Пријем код Патријарха договорио је млади парох из Копра Дејан Мандић, којег је пре неколико година црква преместила из Љубљане.

Разлог, због ког је патријарх примио Поповића, како је званично саопштено је спремност градоначелника Копра да помогне у градњи православне цркве у том граду. Поповић је наводно обећао представницима Српске православне цркве, да ће им помоћи код добијања земљишта на коме би цркву саградили. Вести о посети Поповића патријарху објавили су на црквеној ТВ Храм као и на интернетном порталу Митрополије загребачко-љубљанске. Публицитет који је пратио тај догађај свакако је користио градоначелнику Копра, много више него патријарховом угледу и угледу СПЦ.

Поповић је наиме веома контроверзна личност у Словенији. По оцу Црногорац, по мајци Словенац, рођен у Копру, где се за 16 година колико је на челу града запетљао у много озбиљних судских процеса у којима га терају тужиоци, бизнисмени, новинари и политичари. У једном од кривичних поступака почетком 2014. године био је осуђен на три године затвора, али је виши суд тражио поновно суђење због процедуралних грешака па се Поповић у наставку суђења вешто извукао избегавајући позиве на суд, шаљући потврде о наводном лошем здравственом стању од лекара из читаве регије. На крају је наравно процес застарео. У словеначком јавном простору Поповић важи за изузетно арогантног и непријатног човека, који јавно напада и вређа новинаре, политичаре и судије и злоупотребљава локални општински медиј за обрачун са политичким противницима. Због вређања новинарке, суд му је у марту ове године изрекао новчану казну. Православни верници не памте да је било када у историји Поповић био у било каквој вези са православном црквом, нико га никада није видео на молитви и право је чудо да је највиши врх православне цркве дао бесплатну рекламу тако контроверзној личности.

Још занимљивије је да Поповић православној цркви нуди земљиште које не припада ни општини ни њему лично, него је та земља власништво угледног српског бизнисмена из Америке Милана Мандарића, који је тренутно власник фудбалског клуба Олимпија из Љубљане и живи у Словенији. Мандарић је у јавности добро познат по успешном бизнису у Америци и својим инвестицијама у фудбалске клубове, најпре у Енглеској, а сада и у Словенији. У Словенију је дошао пре више од десет година управо на молбу Бориса Поповића, градоначелника Копра, да помогне тамошњи фудбалски клуб а заузврат му је Поповић обећао помоћ код реализације његових инвестицијских намера. Тако је Мандарић и купио поменуто земљиште на коме је намеравао саградити модерни шопинг центар, али је његово пријатељство са Поповићем врло брзо прерасло у сукоб па и отворени рат у медијима и на судовима а општина је блокирала Мандарићев пројекат иако је за њега имао важећу грађевинску дозволу. Сада Поповић чак намерава да кроз одлуке општине отме земљу Мандарићу и да на тој отетој земљи понуди место за градњу православног храма.

Због тога се многобројни православни верници у Словенији згражају над чињеницом да највиши црквени врх некритички, без провере и са таквим публицитетом прима у госте и даје важност тако проблематичном човеку, какав је Поповић. Још чудније је да је сам Милан Мандарић, дакле прави власник земљишта о коме је реч, православној цркви још пре годину дана понудио своје земљиште да њему сагради храм. Ово нам је Мандарић и лично потврдио. Многи се због тога питају, зашто је уопште свештеник Мандић инзистирао на томе да патријарх прими Поповића. Што се тиче Поповића, све је јасно. Он је посету патријаршији одлично искористио за своју предизборну кампању. Локални избори у Словенији биће наиме одржани 18. новембра и на њима кандидује Поповић по пети пут за функцију градоначелника. И очито жели да се покаже као велики поклоник православне цркве, што наравно није. Није јасно шта је од тога пријема имала православна црква, осим поприличне јавне бламаже.

Писмо

Н. Љ. /Данас