САД у скоро време неће успети да развију адекватну заштиту од руских ракета – значи ли то да се спремају на први удар?!

Зашто Русији не требају нове ракете да уништи САД? Русији није потребан Авангард хиперсонични систем да уништи САД у случају рата због чињенице да Американци немају систем ракетне одбране способан да уништи руске балистичке ракете које тренутно постоје.

Амерички часопис Национални Интерес наводи да би Русији био потребан само делић од њених 528 копнених балистичких ракета и подморница да уништи САД.

Како наводи ова публикација, Американци немају потребну заштиту од балистичких ракета. Тренутно, САД могу само да покушају да развију систем ракетне одбране како би барем оборили ракете лансиране од стране “малих сила“ као што је Северна Кореја.

Национални Интерес истиче да су 1960-их година САД покушале да креирају Сејфегард систем ракетне одбране, 1980-их година је Реганов Рат звезда – Стар ворс желео исто.

Међутим, овај магазин пише да је мало вероватно да ће у будућности нови системи моћи гарантованти нерањивост на ракете са бојевим главама које се приближавају брзином 20 пута већом од брзине звука. И наглашава да је ново руско оружје створено буквално да продре кроз одбрану, која једноставно не постоји и вероватно неће бити изграђена од стране САД.

Средином октобра, Владимир Путин је најавио да ће Авангард систем бити примљен у службу у наредним месецима.

1.марта, руски председник је, говорећи пред Савезном скупштином, најавио стварање Авангард система са ракетама способним да лете у густим слојевима атмосфере на интерконтиненталној удаљености и са хиперсоничном брзином која превазилази Мах број за више од 20 пута.

У јулу је руско Министарство одбране најавило почетак масовне производње Авангард хиперсоничних бојевих глава.

Ово је уследило јер је руски председник Путин ставио приоритет на брз технолошки напредак руске војске како би могли оспорити америчку војну надмоћ, али са много мање трошкова.

Вебтрибуне.рс