Безбедносни изазови који очекују Србију у 2019. години.

Испред нас је дугачак пут и тешке одлуке. Најзначајније питање је како превазићи кризу у јужној српској покрајни и избећи грађански рат.

Последњих година се у Србији доста тога изменило. О томе најбоље говоре постигнути резултати. На челу са Александром Вучићем односе се важне дипломатске победе на свим пољима.

Захваљујући одговорној политици, спроведеним реформама и заокрету у приступу и начину вођења државе, Србија напредује. Научили смо да поштујемо себе и своје!

Са друге стране, некоме јако смета јака Србија.

Ароганција и агресија опозиције, свакодневно вербално насиље, провокације и манифетлуци то само потврђују као манифестације покушаја озбиљне политичке манипулације споља са циљем дестабилизације, односно угрожавања независности и интереса Србије.

Зато ће се бескомпромисна борба против сваког вида угрожавања безбедности Србије и њених грађана наставити. Одговор на претње ће бити перманентан рад на превазилажењу највећих проблема и даљем унапређењу и јачању система националне безбедности.

Први приоритет остаће очување мира, стабилности, обезбеђивање једнаке заштите безбедности, права и слобода, успостављање реда у примени закона, заштита поредака владавине права, извесности и сигурности грађана, што ће уједно сигурно бити и највећи изазови у наредној години.

Марко Радоњић, крим. спец.
Аналитичар за безбедносна питања