Радоњић: Реторика опозиције озбиљна претња по безбедност Србије!

Последњих месеци, а посебно у недељама иза нас, поруке које упућују опозициони политичари не престају да шокирају јавност. У ситуацији у којој се званични Београд грчевито бори за опстанак Срба на Косову и Метохији, претње не јењавају. Државни врх изложен је најстрашнијим увредама и притисцима.

Говор мржње и позиви да се силом промени уставно уређење и свргну највиши државни органи или представници тих органа представља подривање конституционализма и демократије. То је манифестација патолошки агресивне реторике опозиције и озбиљна претња по безбедност Србије.

Немоћни да конкретним успесима и одговарајућом политиком привуку пажњу јавног мњења и стекну подршку међу грађанима, представници опозиције склони су изношењу неистина и стварању негативне атмосфере у друштву. Покушавају да обезвреде рад актуелне власти и на улици постигну свој циљ – да се насиљем домогну највиших државних функција.

У Републици Србији, данас до таквог епилога неће доћи. Озбиљна држава штити поредак и решава проблеме. Ако смо прихватили демократска начела и механизме онда нема обрачунавања изван формалних процедура и протокола.

Један је начин – легитиман и исправан. Избори! Држава и државне институције спроводе ону политику која је обезбедила већину – то је основно демократско начело.

Уколико до ванредних парламентарних избора и дође, показаће се да су очекивања тзв. Савеза за Србију нереална и да у крајњој линији, гарнитура главних чланова, самозваних лидера није у стању да искористи прилику која им се пружа. Међутим, сведоци смо све лошијих изборних резултата из циклуса у циклус, јер тренутни састав те коалиције не нуди ништа ново и чине је махом чланови некадашње Демократске странке, која је смењена због огромних пропуста током својих мандата. Зато се плаше избора.

Исти они који су се међусобно оптуживали, потпуно нејединствени, сада очајнички настоје да се прикажу као политичка елита која ће радити за добробит народа и улагати у будућност земље. Ако се узму у обзир њихови тренутни рејтинзи, закључак је да поверење грађана није на њиховој страни, а уколико наставе са оваквом политиком, пропагирајући насиље, претње вешањем и сл. – остаће на политичкој маргини. Јавно мњење је сито продавања магле, а у политици се не може побеђивати лажима.

Марко Радоњић, крим. спец.
Аналитичар за безбедносна питања