Радоњић: Да ли је свету потребан нови сукоб у Европи?

Једнострано проглашење независности Косова, које је ступило на снагу 17. фебруара 2008. године, одмах су подржале неке од најмоћнијих чланица Савета безбедности Уједињених нација, упркос постојању низа споразума, медју којима и Резолуција 1244, која гарантује територијални интегритет Србије. Иста је девастирана, те се стога слободно може рећи да је де фацто досло до формалне окупације Косова и Метохије, односно нарушавања суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије.

Деценију касније, свет присуствује стварању тзв. војске Косова, сто је, у сваком смислу, најдиректније претња миру до сада. По Резолуцији 1244, Косово нема право на војску! Парламент у Приштини је, супротно међународном праву, усвајањем закона, трансформисао безбедносне снаге у оружане и тако на најгрубљи нацин пуцао у дијалог и мир.

Иако Србија никако не жели погоршање положаја њеног становништа и ескалацију сукоба, најновији потез Албанаца заиста мозе угрозити безбедност, посебно јер не уважавају упозорења која стижу из ЕУ И НАТО-а.

Својим делањем удаљили су се и од сопственог Устава, али и Европе, не обазирући се на то сто се оснивање нове оружане формације на Балкану, у тренутним околностима, мозе показати само као контра-продуктивно.

Европи нису потребне нове тензије, које Албанци оцигледно зеле да изазову овим противправним чином, а учешће западних сила у заокруживање ове лазне државности мозе веома негативно да се одрази на тренутну ситуацију.

Да ли је свету потребан нови сукоб у Европи?

Зато се посебно морамо осврнути на лична историјска искуства и Искористити их за потребу садашњости. Драматичне демографске промене, људски и материјални губици неминовно би створили један другачији свет.

Србија, земља слободарског народа, много је изгубила, суочена са неправдом којој је изложена увек се борила за слободу, као сто то цини и данас упркос свим притисцима.

Марко Радоњић, крим. спец.
Аналитичар за безбедносна питања