Центар за развој Београда, организатор скупа подршке Путину: Иза нас не стоји Влада

У свега два дана у центру Београда најављена су два скупа – један који је део грађанских протеста „1 од 5 милиона“ 16. децембра, на дан убиства Оливера Ивановића и један подршке властима, дан касније 17. децембра у време посете председника Русије Владимир Путина. Иако организатори другог скупа Удружење Центар за развој Београда тврде да немају званичну подршку Владе Србије, нити владајућих партија, они су на данашњој конференцији за новинаре најавили да ће на скупу говорити и председници Србије и Русије Александар Вучић и Владимир Путин.

Скуп и шетњу „подршке пријатељству Србије и Русије“ и посети председника Руске федерације Владимира Путина Удружење Центар за развој Београда заказало је за четвртак 17. јануара у време посете руског председника Владимира Путина. Иако организатори тврде да немају званичну подршку Владе Србије, нити владајућих партија, они су на данашњој конференцији за новинаре најавили да ће на скупу говорити и председници Србије и Русије Александар Вучић и Владимир Путин.

„Посету Владимира Путина доживљавамо као велику подршку нашој земљи и циљевима за које се залажемо. Овом приликом позивамо све грађане који мисле као ми да нам се у четвртак, 17. јануара, у 15 часова придруже испред Палате Албаније, одакле ћемо кренути у шетњу до Храма Светог Саве“, рекао је на данашњој конференцији за новинаре директор Центра за развој Београда Владимир Јестровић.

Он је изјавио да тај скуп представља промоцију „циљева нормалне и пристојне Србије, која ради оно што је у њеном интересу и интересу њеног народа“.

“Желимо да живимо у Србији која одржава пријатељства и са Истоком и са Западом. Посету Путина доживљавамо као велику подршку Србији ”, рекао је Јестровић.

Организатори су навели и да су скуп пријавили пре око недељу дана, да не зна да ли још неко организује шетње подршке, као и да акцију не координишу ни са једном другом организацијом.

Скуп ће почети у 15 часова, испред Палате Албанија, а организатори најављују шетњу до платоа испред Храма Светог Саве.

Вечерње новости су у данашњем броју објавиле да ће “патриотске снаге” уз подршку владајуће Српске напредна странке, организовати велики скуп за Путина, 17. јануара испред Храма Светог Саве.

Центар за развој Београда је организација која је основана 2013. године, али која се до септембра 2018. године звала Дунавски фестивал, када је у Агенцији за привредне регистре променила назив, заступника и седиште, из Новог Сада у Београд.

Горан Миленковић је према подацима доступним од 27. децембра 2018. био генерални секретар Српске лиге, политичке опције са седиштем у Новом Саду, док је Владимир Јестровић такође, макар донедавно, био портпарол и члан Председништва те странке.

Српска лига је отворено пружила подршку раду Српско-руског хуманитарног центра у Нишу. Током посете у мају прошле године у име Српске лиге руководству Српско-руског хуманитарног центра уручен је поклон, односно слика са ликом руског генерала Михаила Чернајева, главнокомандујућег моравске дивизије српске војске, који је био припадник српске војске у српско-турском рату 1876. године.Један представник Српске лиге током те посете истакао је веома добру сарадњу министра Небојше Стефановића и МУП, Сектора за ванредне ситуације и Српско руског хуманитарног центра.

Миленковић је 2015. био и одборник те партије у Скупштини града Новог Сада. Та странка је настала отцепљењем од Треће Србије коју је тада предводио Мирослав Паровић.

Он је члан и Савеза Родољуби. Интересантно је да су и Родољуби и Српска лига заједно учествовали на листи Српско-руског покрета на парламентарним изборима 2016. године.

Извор: Инсајдер, Бета