Цивилно друштво важан партнер у заштити животне средине

Заштита наших река и природних ресурса – вода и шума, заштита Дунава,  влажних подручја, еколошка писменост, снажење локалних самоуправа у решавању еколошких проблема, финансирање заштите животне средине, удруживање снага у заједничким кампањама за јачање свести јавности, успостављање мерних станица ради побољшања квалитета ваздуха на најкритичнијим тачкама у Србији, елетромагнетно зрачење… само су неке од тема које су разматране данас у Сремским Карловцима на вишечасовном састанку министра заштите животне средине Горана Тривана са представницима бројних невладиних  организација.

У препуној сали Карловачке гимназије, министар Триван је представио стратешки приступ и главне циљеве Министарства заштите животне средине за наредни период, и при том указао да је добра сарадња са цивилним друштвом један од гаранта њихове успешне реализације. „Ако радимо заједно, нешто ћемо заиста и урадити“ нагласио је Триван и додао да удружени капацитети државе и цивилног друштва су „магична формула“ која ће дати резултате у успостављању савремених стандарда животне средине који се могу реално видети у наредних десет година.

Састанке са представницима цивилног друштва Министарство у сарадњи са Програмом за развој Уједињених нација – УНДП организује уочи наступа Србије на великим међународним скуповима у области заштите животне средине и природе ради консултација,  као и након тих скупова, како би се НВО известиле о постигнутим резултатима.

У складу с тим, на овом састанку представљени су закључци и резултати са недавно одржаних конференција – Kонференције УН о промени климе (UNFCCC COP24) и Kонференције УН о биодиверзитету (UN CBD COP14). На овим међународним скуповима у којима је Министарство учествовало, донет је низ одлука и мера које су основа за даље напоре држава и влада, али и заинтересованих страна – привреде, научне и стручне јавности, невладиних организација, у достизању циљева смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, смањења еколошког отиска на биодиверзитет, и ублажавања последица климатских промена на глобалном и другим нивоима. Министарство које је активно укључено у њихово спровођење, припрема Шести извештај о имплементацији Конвенције о биодиверзитету у Србији, а у оквиру борбе против климатских промена и у циљу примене одлука за спровођење одредби Споразума у Паризу, ради на ревизији докумената која се реализује у оквиру пројекта израде „Стратегије климатских промена са акционим планом“.

Триван је, с тим у вези, указао да је веће ангажовање Србије на пољу заштите животне средине изражено и у њеној већој активности на најзначајнијим међународним форумима на којима се доносе одлуке од кључног значаја за еколошку будућност света. „Активна улога Србије у области заштите животне средине допринела је да међународна заједница препознаје  нашу компетенцију, знање, жељу и посвећеност, и укупан допринос глобалним напорима за очување Планете“, нагласио је.

Представљајући најзначајније планиране активности, министар Триван је најавио да ће Министарство ове године имати за приоритет припрему пројектно-техничке документације која је услов решавања најважнијих проблема у заштити животне средине, а то су, пре свега, пречишћавање отпадних вода и управљање отпадом. „Припремили смо се за тај процес, обезбедили смо нешто средстава из буџета који је скроман, али ћемо зато кренути да сукцесивно укључујемо локалне самоуправе у тај процес“, најавио је Триван. Како је објаснио, у Србији још увек недостају стручни и финансијски капацитети за решавање ових крупних еколошких питања, и у наредном периоду биће неопходно, како оснаживање и помоћ локалним самоуправама, тако и кадровско јачање самог Министарства.

„Ми се не бавимо више заштитом животне средине, јер је она у тој мери угрожена, већ се ми бавимо одбраном животне средине“, закључио је министар и рекао да је и овај састанак, као један у низу заједничких састанака са НВО који се редовно одржавају од оснивања Министарства, значајан корак у успостављању отвореног трајног дијалога који је усмерен на постизање заједничких циљева за бољу и здравију животну средину Србије.