Заједничка седница Владе Републике Србије и Владе Републике Српске

Министар заштите животне средине Горан Триван састао се са министром  за просторно уређење, грађевинарство и екологију Владе Републике Српске Сребренком Голић, уочи Десете заједничке седнице Владе Републике Србије и Владе Републике Српске, у чијем раду су учествовали. На билатералном сусрету који је израз континуитета у остваривању разумевања и обостраног опредељења Србије и Републике Српске за сарадњу по питањима заштите животне средине и природе, разговарано је о даљим плановима и динамици реализације заједничких активности.

На састанку је договорено системско решавање проблема загађења слива реке Дрине, укључујући и Зворничко, Перућачко и Вишеградско језеро, са посебним освртом на загађење плутајућим отпадом. Уз постизање сагласности о обостраној пуној посвећености решавању заједничких питања у заштити животне средине и природе, прихваћена је иницијатива Министарства заштите животне средине Републике Србије да се на заједничком састанку министара за област животне средине Србије, Републике Српске и Црне Горе, покрене решавање проблема загађења река Лим и Дрина, што ће допринети бољем раду хидроенергетских објеката у Вишеграду и Бајиној Башти, али уједно и омогућити бољу заштиту за регион значајног водног ресурса.

На састанку је закључено да су се, проглашењем Националног парка „Дрина“ на подручју Републике Српске, стекли услови да се код Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу – УНЕСКО при програму „Човек и биосфера“ – МАБ, покрене процедура за успостављање прекограничног резервата биосфере „Дрина“, који би обухватао заштићена подручја на територији Србије и Републике Српске у средњем току реке Дрине.

„Амбициозно крећемо у решавање деценијских проблема у заштити животне средине, и на основу договореног заједничког сусрета три ентитета који смо иницирали, очекујем да ћемо остварити видни напредак у решавању заједничких еколошких питања и остварити видљиве озбиљне ефекте до краја године“, истакао је у разговору министар Триван.

„Реализацијом договорених активности, покретањем значајних заједничких питања у заштити животне средине, знатно ће се допринети унапређивању стања животне средине, а успостављањем прекограничног резервата биосфере очувању биодиверзитета, што ће уједно значити и добробит за грађане“, нагласила је министар Сребренка Голић, високо оцењујући заједничку сарадњу два министарства за област заштите животне средине.