ЕБРД представља калкулатор уштеде енергије и новца у Србији поводом Светског дана енергетске ефикасности

– Применом енергетски ефикасних мера, грађани могу уштедети новац, повећати удобност куће или стана и смањити загађење ваздуха –

05.03.2019. је обележен Светски дан енергетске ефикасности широм света. Климатске промене и загађење ваздуха свакодневно утичу на наше здравље и живот. У складу са међународним напорима у борби против климатских промена и посебним компетенцијама ЕБРД-а у подручју одрживе енергије, приоритет ЕБРД-а је да подржи побољшање енергетске ефикасности и уштеду енергије у земљама западног Балкана.

Мере енергетске ефикасности за циљ имају да смање потрошњу електричне и топлотне енергије у домаћинствима, као и да повећају комфор и квалитет живота људи. Сваки грађанин може трошити енергију ефикасно и при том уштедети новац, као и смањити загађење ваздуха. Применом енергетски ефикасних технологија у домаћинствима, као што су високо енергетски ефикасни прозори и врата, системи за грејање/хлађење и системи који се користе за изолацију, породице могу знатно смањити годишње рачуне за енергију, одржати дом топлим током зиме и уживати и у најврелијим данима.

Енергетска ефикасност у Србији
Потрошња енергије по јединици БДП-а у Србији је око три пута већа него у ЕУ.
Куће и стамбене зграде у Србији су углавном старе, системи грејања и хлађења дотрајали, а изолација на стамбеним објектима није заступљена. У укупном енергетском миксу, на стамбени сектор одлази око 35% потрошње енергије, посебно последњих 20 година. Стога је баш у овај сектор најнеопходније увести мере енергетске ефикасности јер је у њему највећи потенцијал за уштеду енергије и новца.

Примера ради, имплементацијом три енергетски ефикасне мере – ПВЦ прозори, ваздушна топлотна пумпа и топлотна изолација спољашњих зидова и крова, у кући грејне површине од 140м2 могуће је смањити потрошњу енергије до 72% и уштедети до 1.155 ЕУР годишње.

ЕБРД ГЕФФ је развио онлине Калкулатор енергетске ефикасности како би помогао грађанима Србије да сазнају колико енергије и новца могу уштедети уградњом приступачних, високо енергетски ефикасних технологија. Власници станова и кућа сада могу самостално израчунати уштеде и сазнати уз помоћ којих технологија могу да повећају енергетску ефикасност дома и допринесу смањењу загађења.

ЕБРД ГЕФФ програм
Кредитна линија за зелено финансирање (скраћено ГЕФФ) је програм ЕБРД који обезбеђује средства за повећање енергетски ефикасности станова и кућа. Кредитна линија намењена је и компанијама које производе и продају енергетски ефикасне технологије за домаћинства. Финансирање се врши преко локалних партнерских банака. Како би листа производа који испуњавају услове за финансирање била доступна свим грађанима Србије, ЕБРД је развила Технолошки селектор, онлине каталог високо енергетски ефикасних технологија.

ЕБРД ГЕФФ програм се проводи уз подршку Европске уније (ЕУ), Федералног министарства финансија Аустрије (БМФ) и Инвестицијског оквира за западни Балкан (ВБИФ – WBIF), те у сарадњи са Секретаријатом Енергетске заједнице (ЕЦС).