СВЕТ ОБРАЗОВАЊА БРИШЕ ГРАНИЦЕ

Једна књига,  једна оловка,  једно дете и један наставник могу да промене свет“,  ово је мото Асоцијације ANN_EX_YU. Да, они истински верују у то! Жељана Радојичић  Лукић и Весела Богдановић, обе финалисткиње Global Techer Prize, снагом воље , визије, ентузијазмом као и невероватном енергијом,  оснивачи су ове јединствене Асоцијације.  Убрзо, након рађања њихове заједничке идеје о оснивању Асоцијације, још њих дванаесторо прискочили им је у помоћ, а сада њих 65 могу да се поносе титулом Најбољег наставника EX YU, уједињени заједничком визијом, понети налетом нове енергије  и жељом за стварањем бољих и плодоноснијих услова за образовање нових генерација EX YU региона. Критеријуми за све који су желели у Асоцијацију, а и за оне који ће им се придружити,  јасно су дефинисани у 27 тачака. Ко су Најбољи наставници бивше Југославије? Они су креативни, пуни ентузијазма,  умеју да мотивишу друге, они су инспиративни, неуморни.

Жељана Радојичић Лукић и Весела Весе Богдановић, успеле су да окупе најбоље наставнике региона  и да удруже најјачу енергију образовања у велику реку образовних промена. Заједно са будућим члановима они ће наставити свој пут. ANN_EX_YU је асоцијација наставника формирана од висококвалитетних лидера образовања спремних да око себе окупе све ентузијасте и учитељске лидере из свих држава са простора бивше Југославије спремних да заједничким снагама афирмишу и мотивишу најбоље наставнике да мењају слику образовања у овом делу света. Више о самој Асоцијацији можете прочитати на сајту http://najboljinastavnici-ex-yu.weebly.com/

Прва међународна конференција Асоцијације најбољих наставника бивше Југославије, одржана је 1. и 2.  Марта 2019. године у Скопљу. Конференцији су присуствовали наставници који су  испунили критеријуме за титулу Најбољи наставник бивше Југославије, пуноправни чланови ове Асоцијације и други наставници са свих простора региона.  Првог дана учесници су обишли школу ООУ „Димитар Миладинов“ у Скопљу и имали прилику да се упознају са формалним образовањем у Македонији. У школи су их љубазни домаћини, директорка и наставници и ученици, обучени у македонску народну ношњу дочекали традиционално: нудећи хлеб и со.  Учесницима је потом пружена прилика да присуствују радионици ученика на којој су правили „мартинки“ – амајлије од уплетеног белог и црвеног свиленог конца које се дарују блиским особама за срећу, здравље и снагу током године. Ти украси, “знак љубави и среће”,  ученици су поклонили својим  гостима.  Наставак је био у Културном центру – предавање и радионица. Предавање о неформалном образовању у Македонији кроз приказ рада Фондације за културну и образовну иницијативу „Чекор по Чекор“ одржала је професор доктор Сузана Киранџиска. Гости су кроз дискусију сазнали какве иницијативе преузима на себе ова фондација, како ради, које пројекте подржава итд.  На заједничкој  радионици се кроз задатке постављене учесницима долазило до одговора важних за деловање Асоцијације Радионицу је водила Жељана Радојичић Лукић која је присутнима неколико пута нагласила важност удела и улоге сваког појединца унутар мреже и да се све оно што се улаже у развој и раст аосоцијације рачуна као улагање у раст и развој самога себе.

Други дан Конференције почео је пленарним делом, обраћањем професора доктора Кирила Барбареева, професора доктора Сузане Киранџиске, Ксеније Маказлиеве Трајчеве – троје амбасадора Асоцијације ANN_EX_YU и Жељане Радојичић Лукић, једног од оснивача Асоцијације. На самом крају пленарног дела  оснивачи и суоснивачи су,  заједно са гостима, отпевали химну Асоцијације „Земљо моја“, Исмете Дервоз Крвавац.  Овај тренутак био је величанствен! Током извођења химне виориле су се заставе свих земаља присутних на Конференцији.  Немогуће је било обуздати јаке емоције у овим тренуцима. Потом су уследила мотивациона предавања на теме: Ентузијазам у образовању, предност или мана; Доступност примера добре наставничке праксе, инспирација или замка; Лидерство у образовању у служби афирмације наставничке професије и Предности умрежавања наставника у будућности. Након ових занимљивих предавања,  протоколом предвиђено, била је додела титула.  Најбољих 40 наставника  региона добило је  ово велико и важно признања и са поносом се вратили у своје државе, градове, школе  да наставе да раде на ширењу позитивних вибрација, умрежавању наставника, проналажењу нових ентузијаста. На овом  путу намеравају да истрају и да при томе искористе  своје предности: заједничку историју, сличне образовне системе, непостојање језичке баријере, блискост наших култура, али и поштујући разлике.