„Косовско питање“ мора да се реши пре 22. маја

Све учесталије изјаве о Косову које нам стижу из Америке, али и посете највиших дипломата из Вашингтона Београду и Приштини говори нам о томе да је администрацији Доналда Трапма стало да се што пре реши ово питање.

– 22. мај један је од кључних датума за Америку, тачније за Доналда Трампа. Тада ће бити одржани европски избори и Вашингтон до тада жели да реши питање Косова и да га склони са дневног реда. А све са циљем како би после тих избора могао да оствари још већи утицај у ЕУ – открива Еспресо.рс од свог извора из Владе Србије.

Према његовим речима јасни сингали властима у Србији из Америке да се што пре треба решити питање Косова су послати, а пренео их је лично званичник Стејт департмента Дејвид Хејл.

– Хејл је рекао јасно и гласно да је све мање времена да се ово питање реши, али му је јасно стављено до знања да Србија чека да се укину таксе како би се наставио дијалог – открива портал Еспресо.рс.

Према његовим речима Америка би пристала на поделу Косова али под условом за моментало призање независног Косова од стране Србије и столицу у УН за Приштину.

– С друге стране Србија би добила север Косова све до Ибра – каже нам наш извор и додаје:

– Треба очекивати још заоштравање реторике Вашингтона према Приштини уколико не послушају савете Хејла.

Америка жели да изврши много снажнији притисак на Београд и Приштину, стабилизује ситуацију на терену и у неком наредном периоду обе стране врати за преговарачки сто, каже директор Центра за међународну јавну политику из Београда Мишел Зубеница који у супротном упозорава на могућност ескалације тренутне ситуације.

“Верујем да ће уз снажнији притисак америчке администрације ипак доћи до побољшања односа собзиром да косовски Албанци и добар део пројекта косовске независности зависи од добре воље САД-а и ако су до сада могли да се успротиве вољи међународне заједнице, после ових порука Хејла, који је један од најважнијих званичника Америке за подручије Балкана, мислим да ће морати да прихвате компромис како би се преговори са Београдаом наставили”, рекао је Зубеница.