Москва: војна операција чланица НАТО-а против СРЈ представља акт агресије против суверене државе

Војна операција НАТО-а против суверене Савезне Републике Југославије је претворило Алијансу у главну опасност за безбедност у свету, а некажњавање одговорних довело је до нових трагедија у Сирији, Ираку и Либији, саопштио је Савет федерације Русије.

Како се наводи у документу који је Горњи дом руског парламента усвојио поводом предстојеће 20. годишњице од почетка војне агресије против СРЈ, та војна операција одразила се на даљи развој узајамних односа између европских држава и негативно се одразила на њихово међусобно поверење.

На жалост, истиче се, лекције нису научене и НАТО је наставио да користи војну силу против других суверених држава – Ирака, Либије и Сирије, а данас се такве претње могу чути и против Венецуеле, Кубе и Никарагве.

Руски сенатори подсећају да је НАТО приликом бомбардовања Југославије користио муницију пуњену осиромашеним уранијумом, што је довело до многобројних жртава међу цивилима.

Поред тога, признање независности Косова које је уследило 2008. године од читавог низа земаља Запада представљало је сам онаставак онога што је започео НАТО – подршка сепаратизму и конфликта на територији бивше Југославије.

Из Савета федерације Русије тврде и да је фактичко отцепљење Косова и Метохије преседан у међународним односима који је крајње закомпликовао решавање постојећих конфликата када је реч о непризнатим државама, поготову ако се у обзир узме чињеница да се у Молдавији, Грузији и Украјини Запад понаша дијаметрално супротно.

Додаје се и да војна операција чланица НАТО-а представља акт агресије против суверене државе, стога би иницијаторе овог злочина требало позвати на одговорност. С тим у вези Савет федерације Русије позвало је парламенте држава широм света, али и међународне организације попут УН, ЗНД, ОДКБ, ОЕБС и Европски парламент да осуде агресију Алијансе против СРЈ и предузму све кораке како би се санирале последице.

Спутник