Промовисана књига „Шајкашка, срце српске Војводине”

У Дому Војске Србије данас је београдској публици представљено ново издање Медија центра „Одбрана“ – књига „Шајкашка, срце српске Војводине” аутора Петра и Александра Ђурђева.

Према речима једног од аутора, Александра Ђурђева књига доноси историографске чињенице, али и приче о славним личностима и догађајима који су обележили бурну историју тог поднебља. Иако је почетна идеја била направити дело које ће сабрати основне информације о срцу српске Војводине, књига је временом добијала на обиму и постајала сведочанство о страдању и васкрснућу народа који је представљао бедем између западне цивилизације и муслиманског света.

Професор др Иван Стратимировић, потомак српског вожда Ђорђа Стратимировића, подсетио је на време када су шајкаши, предвођени његовим прадедом, успели да пруже отпор далеко бројнијој мађарској војсци и изборе се за српску војводовину, напомињући да су шајкаши били храбри и непоколебљиви војници који су чували капију Европе.
Бора Отић, уредник емисије „Петказање“ на РТВ Војводина и врсни познавалац нематеријалне културне баштине војвођанског краја, указао је на чињеницу да су шајкаши били толико добри и цењени ратници да, уколико би пали у непријатељске руке, за њих се плаћао висок откуп јер се није смело дозволити да строј остане без таквих војника. Он је нагласио да, имајући у виду да је тај простор Војводине некада био под мочварама и ритовима само искусни познаваоци тог краја могли су бити суверени на том терену, а додајући томе и изузетну војничку вештину, шајкаши су били вансеријски војници.

Петар Ђурђев, такође аутор дела и директор Историјског архива Нови Сад подсетио је као историчар да су граничари били на међи између две цивилизације и да су годинама организовали породичне задруге које су живеле од вештине ратовања, а све у циљу да се вера и национални идентитен очувају и у турбулентним временима.
Он је додао да су улога и значај граничарау српској историји временом неправедно заборављени све до 2012. године када је поново уведено обележавање традиције Шајкашког батаљона .

Уредница књиге Мирјана Сандић нагласила је да данашњи шајкаши више не плове шајкама, али да су припадници Војске Србије наследили њихов слободарски дух коме су кроз векове.

Књига говори о историји шајкашког дела Бачке од најстаријих времена и досељавања Словена на Балкан, преко свих историјских периода, до данашњих дана, са освртом на њене географске особине и положај, демографску слику и културу Срба овог простора. Славна шајкашка област била је срце српске Војводине, у којој су живели српски граничари, шајкаши, вични ратовању на рекама, иако ни бродови ни јединице нису били званично српски. На ратним бродовима, шајкама, искусни војници борили су се у читавој Европи и својим ратовањем обележили средњи век у Подунављу, чиме су заслужили почасно место у историји српског ратовања на рекама. Књига открива златно сећање на важне моменте и догађаје из српске историје. Посебан значај овог дела је у историографском приказу славних личности који је изнедрила шајкашка Бачка.

Данашњој промоцији присуствовали су и потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић и протојереј Бранко Ћурчин. У уметничком делу програма звуке из срца Војводине пронео је гајдаш Максим Мудринић уз нумере „Сви шајкаши одоше“, „Ноћ, тамна ноћ“ и „Саградићу шајку“.

Медија центар Одбрана