Компанија Карнекс (Carnex) Светски дан шума обележила садњом стабала јавора и храста

Посвећена очувању окружења и заједнице у којој послује, компанија Карнекс (Carnex) већ годинама развија и подржава сваку активност ради унапређења околине и заштите животне средине. У циљу обележавања Светског дана шума 21. марта Карнекс (Carnex) је, у партнерству са Еколошким покретом Врбас, иницирао и организовао сађење 33 стабала храста и јавора у месној заједници Куцура у општини  Врбас. У акцији пошумљавања учествовали су чланови  еколошке секције Основне школе Братство-јединство из Куцуре, Удружење младих и Добровољачко Ватрогасно друштво из Куцуре.

Део улице на самом излазу из села,  некада је био грађевинска депонија, па ће нови дрворед за становнике представљати важну зелену заштитну зону. Просечан човек удахне око 9,5 тона ваздуха годишње, од чега кисеоник чини само 23%, од ког опет може употребити само трећину. Према грубој рачуници, једној особи потребно је око 740 кг кисеоника годишње, односно 7 или 8 стабала да би се произвео кисеоник за једну особу. Само једно дрво јавор, који може да достигне 12м висине са богатом крошњом ако расте око пет процената годишње, може да произведе  око 100 кг кисеоника годишње, што нам је јасан  показатељ колико је важно да водимо рачуна о сваком дрвету.

“Ово је прва акција пошумљавања и само једна у низу активности заштите, очувања и унапређења животне средине, што је наше усмерење, али и наша одговорност као лидера. У том сегменту смо веома активни – годинама сарађујемо са Еколошким покретом Врбаса у акцијама санације школских дворишта, обале Великог бачког канала и осталих области, као и у пружању подршке на скуповима из области заштите животне средине,” поручују из Карнекса.

Свест о важности очувања и заштите средине и бригу о заједници Карнекс (Carnex) показује од самог почетка пословања.  Само у последнијих неколико година, улагањем око 3 милиона евра, компанија је изградила постројење за потпуни биолошки третман пречишћавања отпадних вода, где се преради 2300 м3 отпадне воде дневно, што одговара загађењу од 40 000 еквивалент становника. Осим тога, Карнекс (Carnex) посебно води рачуна о енергетској ефикасности и смањењу загађења на свим нивоима производног процеса, укључујућу и паковања производа, као и о потребама заједнице – од донација у спорту, образовању и здравству, донација у производима.  У разним акцијама у сарадњи са Црвеним крстом, Банком хране и другима, Карнекс (Carnex) је до сада донирао неколико десетина тона производа, који су дистрибурани широм Србије, чиме је обезбеђен бар један оброк за неколико стотина хиљада људи.