Петр Толстој: НАТО бомбардовање Југославије је показало став запада према међународном праву

Петр Толстој: „Русија је научила од НАТО снага у бомбардовању Југославије какав је став запада према међународном праву и научила одговарајуће лекције.“

Потпредседник Државне думе Петар Толстој, као део руске делегације, учествује на међународној конференцији „Мир и напредак уместо сиромаштва и рата“ у Србији, посвећен 20. годишњици бомбардовања НАТО авиона Савезне Републике Југославије од 24. марта до 10. јуна 1999. године, што је довело до хиљаде мртвих и рањених и милијарде губитака.

„Без санкција УН-а, у супротности са међународним правом, оружани напад на суверену земљу спроведен је под изговором да руководство ове земље, политика ове земље, жеља ове земље да се уједини не одговара Западу. А за Русију је то било право откровење. Земље су разумеле цену речи Запада, ”- рекао је заменик председника Државне думе.

Толстој је истакао да понекад у Русији кажу „да не можемо бити Срби више од Срба“. По његовом мишљењу, то није сасвим тачно, јер „Американци могу бити више Албанци него Албанци, Немци – више Хрвати него Хрвати“. Ову његову изјава је у сали Дома Војске Србије поздрављена аплаузом.

Такође је скренуо пажњу на постојећу идеју да „Србија мора опростити, али не заборавити НАТО агресију“.
„Опростити – то значи признати да су они тада били у праву и да су у праву сада. Не слажемо се с тим, ја и многи у Русији“, нагласио је он.