У ТОКУ ЈЕ АГРЕСИЈА на Србију у режији НАТО-а!

Војска Републике Албаније већ други пут у протекла два месеца изводи заједничке вежбе са такозваном Војском Косова на територији Косова и Метохије. Тачније, на територији Србије.

Први пут је ова вежба била под велом борбе против тероризма, да би ова која је у току наводно била усмерена на реговање у брдско-планинским условима.

Ко је дозволио и зашто улазак стране армије на, по међународном праву и Резолуцији 1244, територију Србије?

Љубан Каран, бивши офоцир КОС-а у пензији, за Спутњик каже да је ово вид провокације који није могао да се деси без одобрења, пре свега НАТО-а. Он подсећа да је Албанија члан овог војног савеза, али наглашава и да ово нису вежбе под заставом НАТО-а, већ под националиним заставама.

„Без сагласности Кфора и НАТО-а албанска војска није могла да дође на територију Косова. Дакле, они су морали да дају сагласност те врсте. Они нас у ствари навикавају на присуство албанске војске на Косову. Овај пут то може да буде под маском споредних војних вежби. Само извођење не мора бити директна опасност по Србију, али опасност је у томе што нас навикавају на албанску војску на Косову, да бисмо ми то прихватили као нешто нормално“, сматра наш саговорник.

Каран подсећа да иако по Резолуцији 1244 одређени број српске полиције и војске може под управом Кфора да буде легално присутан на Косову и Метохији, то се не дешава, јер то Приштина не дозвољава. У том контексту, он ово види као двоструке аршине које стране силе спроводе на Косовау.

„По Резолуцији 1244 Космет је српска територија, а ово што они раде, јесте чиста провокација коју је врло тешко издржати. То је провокација до те мере да вам страна војска, која је још притом непријатељска и која нам не жели добро, улази на Космет као да је то стварно њихова територија, као што планирају да то заокруже у оквиру њихове неке ’велике Албаније‘. Тако да није толико проблем што они то раде, већ што међународни фактори који би то требало да забране, осуде и спрече, на све то ћуте. На Западу се то све посматра као нормална вежба која нема везе са албанским аспирацијама. То није тачно“, наводи он.

Професор др Митар Ковач, генерал-мајор у пензији, овај чин Албаније види као преседан у међунардним односима на европском простору.

„Наиме, тај сâм акт јесте повреда Устава и суверенитета Републике Србије и мислим да органи Србије треба да реагују и да искажу свој став и према међународним институцијама, и Уједињеним нацијама, и према Кфору, и самој Албанији. Овакав поступак без одобрења Београда је неразуман. А посебно одобрење Кфора, јер је у супростности са Резолуцијом 1244“, напомиње наш саговорник.

Професор Ковач каже да што се тиче безбедносног и политичког аспекта, сâм приступ Албанске војске на територији Косова и Метохије јесте симболичан, али и опасан.

„На тај начин Албанија директно пред међунардном јавношћу исказује своје претензије и у спољнополитчкој димензији се понаша као да је то део њене будуће државне териториије. То је та концептуална идеја о припајању Косова после решавања његовог статуса у ту јединствену албанску државу у животу“, напомиње др Ковач.

Он подсећа да су Албанија и Кососво најавили интеграције на више нивоа јавно и у крајњем случају, он сматра да ми треба код великих сила да тражимо да се искаже адекватан став, јер је суверенитет Србије повређен.

Другим речима, нема ниједног разлога да албанска војска буде на Косову осим ако није окупаторска, а ови потези Албаније су малтене на граници са незваничном објавом рата Србији.

Спутник