Britanski parlament odbacio svih osam alternativnih predloga u vezi s Bregzitom

Британски посланици гласали су вечерас о осам различитих могућности за Брегзит, али ниједна од њих није добила подршку парламентарне већине која би разјаснила смер Велике Британије у процесу изласка из Европске уније.

Гласајући за те опције, парламент је покушавао да пронађе алтернативу споразуму о Брегзиту који је премијерка Тереза Меј постигла с Бриселом. Тај споразум парламент је до сада два пута одбацио убедљивом већином.

Међу опцијама о којима су посланици данас гласали било је, између осталог, напуштање ЕУ 12. априла без договора, останак у царинској унији ЕУ и јединственом тржишту, стављање било ког споразума о разлазу с ЕУ на референдум и одустајање од Брегзита у случају да разлаз без договора постане изгледна опција, наводи Асошиејтед прес.

 

Највећу подршку добио је предлог да Велика Британија остане у трајној царинској унији с ЕУ после Брегзита, за који су гласала 264 посланика, а против 272.

Тесном већином одбачен је и предлог да о било ком споразуму о Брегзиту буде одржан референдум. За тај план гласало је 268 посланика, а против 295, пренео је Би-Би-Си.

Излазак из ЕУ 12. априла без договора одбачен је убедљивом већином, 160 према 400.

За одустајање од Брегзита, у случају да до изласка из Уније не буде усвојен споразум о разлазу, гласала су 184 посланика, а против 293.

Британски посланици планирају да сузе листу опција за Брегзит и да о њима поново гласају у понедељак.

Парламент Велике Британије гласао је данас убедљивом већином за одлагање Брегзита до 12. априла или 22. маја.

ЕУ је прошле недеље одлучила да Великој Британији одложи излазак из чланства до 12. априла, ако парламент у Лондону и трећи пут одбаци постигнути споразум о Брегзиту, а ако га усвоји, рок за Брегзит био би 22. мај, дан уочи избора за Европски парламент.

Извор:Бета

Photo: https://en.wikipedia.org/wiki/Theresa_May