Одржан 14. Редовни конгрес Европске кајакашке асоцијације

Кајакашки савез Србије организовао је 14. Редовни конгрес Европске кајакашке асоцијације, на којима је европска кајакашка породица разматрала изазове са којима се наш спорт суочава, али су такође изабрани и председник ЕКА као и нови чланови Борда директора.


Овогодишњи Конгрес званично је отворио председник Кајакашког савеза Србије, Мирко Нишовић који је представницима 33 земље чланице европске куће кајака пожелео добродошлицу. Осим Нишовића, чланове Конгреса поздравили су и председник Олимпијског комитета Србије, Божидар Маљковић, као и помоћник министра омладине и спорта, Дарко Удовичић.


Мирко Нишовић

ИЗБОРИ
ПРЕДСЕДНИК

Досадашњи председник ЕКА, Алберт Вудс, поново је изабран на исту позицију, на којој се налази од самог оснивања Европске кајакашке асоцијације 1993. године. Вудс има богату спортску као и радну биографију, у чему се истиче доживотно место почасног потпредседника Олимпијског комитета Велике Британије.


Алберт Вудс, председник ЕКА

„Срећан сам због поновног избора јер је кајак мој живот. Провео сам много времена градећи Европску кајакашку асоцијацију у важну организацију каква је данас. Очекују нас велике промене у вези са олимпијским програмом и сада морамо да се фокусирамо на то„, нагласио је Вудс после избора.

Председник ЕКА захвалио се Кајакашком савезу Србије на одличној организацији 14. Редовног конгреса:

„Веома сам захвалан Кајакашком савезу Србије на беспрекорној организацији овог конгреса. Сваки пут кад организују неко од такмичења изнова се докажу као одлични домаћини. Такође су нам велика подршка, а морам да нагласим и да ми веома поштујемо оно што они раде„, додао је председник ЕКА.

На позицију потпредседника Европске кајакашке асоцијације поново је изабран Јарослав Полерт, док је Евелина Петрова, такође поново изабрана за благајника.

ЕКА БОРД ДИРЕКТОРА

У Борд директора Европске кајакашке асоцијације изабрана је представница Кајакашког савеза Србије, Јована Станојевић, заједно са Мануелом Гавен из Немачке и Андрејем Јеленцом из Словеније.

Јована Станојевић, програмски менаџер Кајакашког савеза Србије учествовала је у организацији великог броја такмичења, међу којима се истичу улоге директора такмичења на Светском купу 2017, Европском првенству за јуниоре и млађе сениоре исте године, као и Европског шампионата за сениоре 2018. године у организацији Кајакашког савеза Србије. Од 2017. године члан је комитета за такмичење у спринту Европске кајакашке асоцијације. Као међународни судија, Јована је учествовала у свим најважнијим такмичењима, док је на Параолимпијским играма у Рио де Жанеиру 2016. године била најмлађи директор такмичења.


Милан Капелан, секретар КСС, Јована Станојевић, Алберт Вудс, Мирко Нишовић

Европска кајакашка асоцијација има четири представника у Светској кајакашкој федерацији. Два места заузимају председник и генерални секретар ЕКА, Алберт Вудс и Бранко Ловрић. На овогодишњем конгресу као преостала два члана изабрани су Јована Станојевић и Андреј Јеленц.


Борд директора ЕКА

На конгресу су представљене и овогодишње Европске игре у Минску. Представници организатора такмичења у Белорусији поделили су са члановима конгреса детаље такмичења у кајаку и кануу које ће се одржати од 25. до 27. јуна на Заславје регатном језеру.

Овогодишње такмичење у кајаку и кануу на Европским играма бодоваће се као Шампионат Европе, с обзиром да ове године неће бити Првенства Европе у спринту.

Кајакашки савез