Либија – креће офанзива за ослобођење Триполија

Kомандант Либијске националне армије маршал Халифа Хафтар наредио је својим снагама да започну офанзиву на Триполи за „ослобађања од терориста“, преноси телевизија „Скај њуз Арабија“.

Подсетимо, командант Либијске Народне Армије, чест је гост Москве где се састаљао са руским министром обране генералом Сергејем Шојгуом, начелником главног штаба руске војске, генералом Валеријем Герасимовом, али и познатим руским бизнисменом Евгенијем Пригожином, који се доводи у везу са приватном војном компанијом „Вагнер“, коју су, према информацијама из Вашингтона, основали Пригожин и руски пуковник у резерви Дмитриј Уткин.

Хафтарова армија је неформално под заповедништвом владе у граду Тобруку на истоку земље, где је смештен парламент изабран од стране народа.

На западу земље, у главном граду Триполију, постоји Влада националног консензуса на челу с Фајезом Ал-Сарајем, која је формирана уз потпору Европске уније и Уједињених нација, али нема никакву моћ да утиче на исламистичке милиције које господаре Триполијем и неким подручјима Либије.

Интермагазин