Ђукановић позвао ЕУ да не препушта Западни Балкан Русији

Председник Црне Горе Мило Ђукановић упозорио је у интервјуу агенцији АП да је интеграција Западног Балкана у Европску унију (ЕУ) кључна како би се тај блок заштитио од растућег политичког и привредног утицаја Русије и Кине у региону.

Ђукановић је рекао да су хаотични разлаз Британије и ЕУ и друге кризе, чини се, умањили ентузијазам за прихватање нових чланица али да Европа не сме да препусти стратешки регион другим глобалним играчима.

Прозападни председник Црне Горе, који се супротставио Русији и усмерио своју малу земљу у НАТО, како Ђукановића описује америчка агенција, рекао је да Русија и Кина имају легитимне интересе на Балкану где руски политички утицај расте посебно у Србији док Кина, у међувремену, много улаже у инфраструктуру како би ојачала позиције у централној и источној Европи.

„Али није питање да ли Русија, Кина или нека трећа земља има интересе на Балкану, већ зашто Европа предаје тај регион неком другом… Верујем да је то превасходно европски интерес“, рекао је Ђукановић.

Ђукановић тврди да ће бити угрожена и будућност саме ЕУ, ако балканске земље, које су ’90-тих прошле кроз серију ратова и још заостају у реформама потребним за чланство у ЕУ, остану ван домашаја ЕУ.

„Алтернатива је заправо је уништење Европе“ рекао је Ђукановић и додао да мисли да „Европа мора да се заштити од тог уништења и мора јасно да препозна властите стратешке интересе“.

Након уласка у НАТО 2017, Црна Гора је следећа на реду за придруживање ЕУ, с 2025. годином као најранијим датумом за могући улазак. Србија би такође могла да се придружи до 2025, док Албанија, Македонија, Косово и Босна још нису достигле тај ниво претприступних преговора, наводи АП.

Агенција међутим додаје да су Француска и неке друге чланице изразиле скептицизам чак и у вези с тим датумима у светлу бурног британског напуштања европског блока, упозоравајући да Европа прво мора да се суочи с властитим проблемима, пре него што се прошири.

Ђукановић инсистира да би ЕУ требало да следи своју политику проширења без обзира на кризу, назови АП.

„Ово питање не смемо третирати као црногорско питање или балканско питање, морамо га третирати као европско питање. Нема боље консолидације ЕУ од њеног даљег уједињења“, рекао је.

Ветеран међу политичарима који је на власти 30 година, Ђукановић је као пример деструктивне политике Москве у региону поменуо наводни покушај државног удара 2016. године у Црној Гори, за који је казао да га је оркестрирала руска војна тајна служба.

Ђукановић је рекао да нема сумње да Русија покушава да спречи западнобалканске земље да уђу у НАТО и додао да је „савршено јасно да Москва води деструктивну политику према ЕУ, уједињењу Европе и западним вредностима уопште“.

Стране силе, према Ђукановићевим речима, такође имају улогу у недавним протестима у Црној Гори на којма је тражен његов одлазак са власти под оптужбама за корупцију. „На Балкану се и даље бије стратешка политичка и културна битка“, рекао је.

Ђукановић је изразио наду да ће криза око Брегзита, када криза буде решена, ојачати а не умањити јединство Европе.

„Вероватно ће то искуство са Брегзитом ојачлати ЕУ. Не видим да нека друга чланица жури да понови британску авантуру. У ЕУ је тешко ући, али изгледа још теже изаћи“, рекао је Ђукановић за АП.

Извор:Бета