Амери бесни на Ердогана!!!

ЗВАНИЧНА Анкара наставља да показује како треба разговарати са Сједињеним Државама.

Турски шеф дипломатије Мевлут Чавушоглу упутио је Вашингтону два упозорења која неће бити по вољи ни Белој кући, ни Стејт департману, ни Пентагону. А своде се на упозорење: не уцењујте нас, постоји руска алтернатива.

„Анкара ће наћи замену за ловце-бомбардере Ф-35 ако САД одбију да нам их испоручују. Да, постоји Ф-35, али постоје и борбени авиони руске производње. Ако не добијемо Ф-35, Турска ће купити аналогне авионе у другим земљама. То ћемо чинити – нагласио је Чавушоглу – све док не успоставимо сопствену производњу авиона пете генерације“.

У интервјуу телеканалу НТВ није помињао руске Су-35 и Су-37, али их је, нема сумње, имао у виду. У наставку је указао да се притисци и претње из Вашингтона настацвљају, али је су САД Турској испоручиле већ четврти Ф-35.

Турска је на удару због руских зенитних ракетних система С-400, за које и Пентагон и НАТО тврде да су „неспојиви са ПВО системом алијансе“. А Американци још тврде да би се Руси преко С-400 продатих Турској домогли тајни везаних за Ф-35 коме је намењено да носи нуклеарне бомбе Б61-12.

Међутим, Анкара и турски председник Реџеп Тајип Ердоган не пристају да раскину уговор са Москвом о куповини С-400, а Чавушоглу је за тај ракетни систем везао своје друго упозорење америчком државбно-војном врху:

„Са Русијом можемо закључити још један уговор о С-400. Тачније: можемо се одлучити за куповину још једне партије С-400 ако САД одбију да нам продају ракетне системе Патриот. Уколико нас Сједињене Државе одбију и не продају Патриот, ми већ сутрадан може купити нове С-400 и друге системе ПВО“.

Турски министар није прецизирао ни које земље ни које ПВО-системе има у виду. Само је истакао:

The US Capitol is seen in Washington, Wednesday, April 6, 2011, with the House of Representatives in the foreground, as Congress debates the budget. (AP Photo/Alex Brandon)

„Ми ћемо своје потребе да у сваком случају задовољимо“.

 

Интрмагазин