Конкурс за учеснике јубиларног петог циклуса програма „Креативно менторство” (9 – 26. април 2019. године)

Конкурс за учеснике петог циклуса програма „Креативно менторство” је отворен од 9. априла и трајаће до 26. априла 2019. године. Овај менторски програм је намењен садашњим и будућим професионалцима у области културе, уметности, медија, креативних индустрија и сродних дисциплина.

У оквиру промоције конкурса биће одржане презентације у више градова, где ће сви заинтересовани моћи да се информишу о детаљима конкурса, као и програму и самом концепту менторства.

Промоције ће бити одржане у:

Београду: среда 17. април од 19х „Нова Искра”, (Гаврила Принципа 43)

– Шапцу: четвртак, 18. април од 18х, Народни музеј Шабац, (Масарикова 13)

– Новом Саду: петак, 19. април од 17х,  „Свилара-културна станица”, (Ђорђа Рајковића 6б)

– Нишу: понедељак, 22. април 17.30х, ЕУ инфо кутак, (Вожда Карађорђа 5) тб

 

Коме је програм намењен

За пети циклус програма биће изабрано 25 нових учесника – садашњих и будућих професионалаца у области културе, уметности и медија из свих делова Србије, који долазе из јавног, цивилног или приватног сектора или који делују самостално. Потенцијални учесници у програму би требало да буду активни у некој од различитих области најшире схваћене области културе, која обухвата, али није ограничена на: уметност, културно наслеђе, креативне индустрије (дизајн, архитектура, мода, филм, фотографија, гејминг, музика), културне политике, образовање у култури и кроз културу, менаџмент и продукцију у култури, истраживања у области културе, културу за децу и младе, друштвено ангажовану културу и уметност, културологију, медијску продукцију, међународну културну сарадњу и друге сродне области.

Важно је нагласити да формално образовање у некој од ових области није услов за учешће, већ је много важнији досадашњи, тренутни или будући рад, жеља за даљим професионалним усавршавањем као и досадашња постигнућа. Исто тако, иако је програм првенствено намењен онима који су већ професионално активни и имају остварене резултате у некој од наведених области, учесници у програму могу бити и појединци који су тренутно у процесу формалног образовања. За учешће у програму није релевантно да ли су потенцијални учесници запослени или не, и не постоји старосно ограничење за учешће – програм има за циљ да подржи професионалце и будуће професионалце свих генерација, активне у наведеним областима, који желе да раде на себи и свом професионалном развоју уз подршку ментора.

Неки од наших алумниста, учесника претходних циклуса програма су: Никола Андонов, архитекта који је представљао Србију на Бијеналу у Венецији 2012. и покретач ФабЛаб-а; Марко Раденковић, оснивач првог дизајн инкубатора у Србији „Нова Искра”; Лидија Хам Миловановић, сарадница за односе са јавношћу Народног музеја у Београду; Весна Ивановић, школска библиотекарка у селу Мачкат; Бојана Бачић, новинарка дневног листа „Данас”; Бојана Лукић, сликарка и ауторка дечјих радионица из области визуелне културе; Дуња Пешут, професорка српског језика и књижевности у Бачкој Тополи; Марина Прохаска, менаџерка дигиталних комуникација у непрофитном сектору; Милан Марковић, кустос – педагог у Музеју у Смедереву; Лана Николић, новинарка Радио Београда 202, и многи други талентовани, проактивни и посвећени професионалци.

О програму

          „Креативно менторство” је јединствени менторски програм у Србији који подстиче професионални и лични развој појединаца, професионалаца и будућих стручњака ангажованих у области културе, уметности, креативних индустрија и медија. Програм се реализује већ 7 година и данас окупља мрежу од 200 амбасадора „Креативног менторства”, који чине заједницу мотивисаних и друштвено одговорних појединаца и доприносе развоју друштва заснованог на креативности, знању и сарадњи.

         Програм првенствено афирмише и подстиче менторство као вид доживотног учења и размене знања, идеја и искуства између етаблираних стручњака, ментора и будућих професионалаца, ментија. Главну активност програма за учеснике – ментије, представља једногодишња индивидуална подршка ментора, кога тим „Креативног менторства” пажљиво бира у односу на потребе, циљеве и изазове одабраних ментија. Улога ментора је да, дељењем знања, искуства и перспектива, подржи ментија у остваривању његових циљева, превазилажењу изазова са којима се суочава, као и да му пружи подршку у личном и професионалном развоју.

          Уз једногодишњу менторску подршку програм пружа и релевантне тренинге, предавања и дебате на актуелне теме од значаја за рад и развој учесника, студијска путовања као и повезивање, умрежавање и размену са другим ангажованим и активним професионалцима које програм окупља. На тај начин се учесницима пружа прилика да кроз заједничке сусрете и окупљања са другим ментијима и менторима током трајања програма добијају прилику за размену искустава и потенцијалну сарадњу са њима. Уз то, учесници добијају континуирану подршку тима „Креативног менторства” и промоцију њиховог рада и достигнућа током трајања програма али и након тога, када постају део алумни мреже.

У програм су укључени ментори и ментији из цивилног, јавног и приватног сектора, а ментори у програму су домаћи или страни професионалци из различитих области – културе, уметности, медија, као и дипломатије, бизниса, политике, друштвених наука, образовања, менаџмента, људских ресурса, маркетинга, и других области. Циљ је да се на тај начин, одабиром ментора који припадају различитим секторима, генерацијама и професијама, омогући ментијима и да стекну специфична знања и искуства из других области, која су им често недоступна.

Неки од ментора у претходном, четвртом циклусу нашег програма били су: Натали Бељански, извршна директорка Фестивала уличних свирача из Новог Сада; Јоацхим Wаерн, заменик шефа мисије Амбасаде Шведске у Београду; Миша Стојиљковић, новинар, психолог и медијски саветник; Лазар Џамић, креативни стратег, донедавно шеф  тима за бренд стратегију у Гугловом креативном тхинк-тханк-у ЗОО у Лондону; Слађана Петровић Варагић, програмска координаторка „Филмарта“; Ана Пејовић, менаџерка пројеката организације „Крокодил“, Добривоје Ерић, руководилац Сектора за међународну сарадњу Центра за промоцију науке, и други, док су у прва три циклуса ментори поред осталих били и Тони О`Брајан, некадашњи директор Бритисх Цоунцил-а за Западни Балкан; Олга Свобода, тадашња директорка ГИ Гроуп ХР Солутионс; Јасна Димитријевић, директорка Задужбине Илија М. Коларац; Марија Десивојевић Цветковић, потпредседница Делта Холдинга; Маја Лалић, креативна директорка Миксера; Бранко Димитријевић, професор и теоретичар уметности; Милан Петровић, тадашњи председник Српске асоцијације менаџера; Хелен Ларшон, тадашњи аташе за културу Амбасаде Шведске у Београду, и многи други.

Ућешће у програму је бесплатно, захваљујући менторима који програму доприносе про-боно, као и бројним покровитељима и партнерима програма који препознају вредност и потенцијал „Креативног менторства”.

Заинтересовани за учешће у програму могу да се пријаве тако што ће најкасније до 26. априла попунити и послати пријавни формулар који се налази на Гугл Форм платформи и приложити скорашњи ЦВ.  Детаљи о процесу пријављивања и додатне информације доступне су на страни конкурса на нашем сајту: http://www.kreativnomentorstvo.com/konkurs2019

www.kreativnomentorstvo.com

info@kreativnomentorstvo.com

https://www.facebook.com/creativementorship

https://twitter.com/create_mentors

https://www.instagram.com/kreativnomentorstvo/

Покровитељи и партнери петог циклуса:[*]

Главни покровитељ : „Медикон”; Pokrovitelji: „Coca Cola Hellenic”, „Министарство културе и информисања Републике Србије, „Титан Цементара Косјерић”, „Тризма”, „Амбасада Шведске у Београду”, „Француски институт у Србији” ;

Главни едукативни партнер: „Gi Group HR Solutions” ; Едукативни партнери: Памела вон Сабљар, Мотивтим, Epic Assistants

Партнери:  Нова Искра, Мокрин хаус, Визартис, Designed.rs.

[*] Списак се односи на до сада потврђене покровитеље, спонзоре и партнере