Одржано друго PowerUp! Такмичење: SmartCat српски победник у европској трци за инвестицију од 150.000 евра!

Београд, 10. април 2019Startap SmartCat из Новог Сада са иновативном идејом „Optimus power“, односно софтвером за оптимизацију и контролу потрошње електричне енергије, победио је на другом PowerUp! такмичењу у Србији чије је финале одржано у Београду.

Победнички тим који чине Сања Хајдуковић, Нина Марјановић, Ненад Божић, Душан Ранђеловић и Станко Кувељић добио је прилику да се на регионалном финалу 21. маја у Кракову такмичи са победничким стартапима из 24 централно-европске земље и покуша да освоји награду до 50.000 евра и инвестицију од 150.000 евра.

Такмичење је одржано у организацији Стартита и европске компаније InnoEnergy која умрежава и подстиче развој стартапа из области енергетике, а од ове године и уз подршку Министарства за инвације и технолошки развој.

Друго место освојио је стартап Поллутyзер са  уређајем и софтвером за детектовање нивоа зачепљености филтера на димњацима, док је трећепласирани Food Group представио уређај који омогућава до 30 одсто мању енергетску потрошњу расхладних система.

„Веома смо поносни што смо дошли до финала и узели прву награду. Конкуренција је била сјајна, ово су стварно врхунски стручњаци који су показали феноменална решења, технички веома спремна“, рекла је Сања Хајдуковић.

Она је појаснила да је њихов производ софтвер који се користи за оптимизацију уређаја за грејање и хлађење, односно за оптимизацију електричне енергије.

„Први резултати до којих смо дошли је да се остварује до 40 одсто уштеде електричне енергије“, додала је она.

Победника је одабрао  жири у саставу: Михал Красзевски из компаније InnoEnergy, Зоја Кукић из Иницијативе Дигитална Србија и Дане Атанасковић из Иновационог фонда.

„Ово је друга година да се PowerUp! одржава у Србији и већ се види разлика, број пријављених такмичара је већи, а самим тим и конкуренција. Имали смо прилику да видимо заиста аутентичне, иновативне пројекте  који у сваком смислу парирају европским стартапима из области чистих технологија. Пројекат као што је Smart Cat-ов Optimus Power има озбиљне шансе да се високо пласира на регионалном финалу у Кракову“, изјавио је Немања Миловић из InnoEnergy Hub Srbija.

Финалисти ће се у Кракову, у оквиру Impact 19’ конференције надметати и за новчану награду до 50.000 евра, као и за учешће у престижном Highway програму који помаже трансформацији стартапа у успешне компаније и у њих инвестира до 150.000 евра.