Нови систем за електронско ометање “Палантин” ступио на дужност

Јединице за противелектронску борбу, које се налазе у реону града Вороњежа, добиле су прве примерке новог система за електронско ометање “Палантин”.

До сада се радило о загонентном систему (барем када је у питању спољни изглед), на ком су примењена највећа достигнућа, када је у питању противелектронска борба. Чини га изузетно моћни комплекс, састављен од повезаних електронских уређаја, који у великој мери може компромитовати модерне и перспективне комуникацијске уређаје непријатеља и изводити операције радио-извиђања и заповедања другим комплексима за противелектронску борбу.

“Могућности овог комплекса су такве да он може потпуно парализовати комуникацијске уређаје који раде у KВ и УKВ-дијапазонима рада”, нагласили су у информативној служби Западног војног округа, преноси информативна агенција РГ.

Нови комплекс има и синергистичку функцију где више различитих система за противелектронску борбу и радио-извиђање обједињује у јединствен скуп, што значајно повећава укупан ефекат њихове примене. Сви ови системи се налазе на мобилним платформама и на фронту су врло покретљиви.

Kомплекс за противелектронску борбу “Палантин” је високозасићени и аутоматизовани електронски склоп, који у себи обједињује више средстава за противелектронску борбу, који су у последње време ушли у наоружање руске војске.

Његове основне функције представљају војну тајну, али се претпоставља да овај систен може остварити поражавајуће ефекте на непријатељска средства за комуникацију, на оперативним и тактичким правцима развијања нападачких борбених деловања.

“Палантин” је недавно окончао фазу државних тестирања. Представља потпуно нови систем за противлектронску борбу. Први комплетирани модели овог система су испоручени специјалним противелектронским саставима Западног војног округа.

Оператори на новим системима су прошли обуку у Тамбовском центру за противелектронску борбу, а потом су упућени у матичне јединице, где су почели да раде на усвајању нове технике.

хр.рбтх.цом