ПВО систем С-400 на Арктику

Русија ће на Арктику разместити најновије ПВО системе С-400 како би се заштитила од свих врста претњи, укључујући и америчке нуклеарне бомбардере, пише британски лист „Дејли телеграф“.

Како објашњава лист, ти системи противракетне одбране служиће и да заштите Северни морски пут ка Азији због повећаног интересовања НАТО-а за арктички регион.

У плану је да системи С-400, који су способни да уништавају авионе и крстареће ракете на удаљености до 400 километара, буду размештени на арктичкој обали и острвима до краја 2020. године.

Поред тога, указује британски лист, за јединице противракетне одбране гради се нова инфраструктура, будући да Русија повећава војно присуство у региону, каквог није било још од времена Хладног рата.

Са друге стране, руски лист „Известија“ наводи да је та одбрана неопходна због плана Американаца да у случају великог сукоба преко Арктика нападну индустријске центре у централном делу Русије, те подсећа на тајну операцију „Гигантско копље“ из времена Хладног рата, када је Ричард Никсон 1969. године послао стратешке бомбардере преко Северног леденог океана у покушају да подстакне Совјетски савез и северне Вијетнамце на преговоре.

Тај потез је био део такозване „Теорије лудака“, створене са циљем да натера Москву да поверује да је Никсон довољно луд да изврши нуклеарни напад у случају да Москва одбије захтеве САД.

Подсетимо, председник Русије Владимир Путин прошле седмице је објавио нову стратегију развоја на Арктику, истакавши да средња температура у поларном региону расте брже него у остатку света. Такође је изјавио да ће Русија у току ове године активирати три нуклеарна ледоломца, као и да ће понудити пореске олакшице како би привукла инвеститоре на север.

S-400 Triumf SAM

Спутник