Председник Србије Александар Вучић с кинеским председником Си Ђинпингом

Председник Србије Александар Вучић састао се рано јутрос с кинеским председником Си Ђинпингом, на чији позив је допутовао у главни град Кине где се одржава форум „Појас и пут“.

Председник Кине примио је Вучића у Великом дому народа у Пекингу и са њим разговарао о билатералним односима. То је њихов шести сусрет.

У фокусу разговора, како је раније најавио Вучић, биле су пре свега економска сарадња две земље и Косово и Метохија.

Вучић је на састанаку оценио да Србију и Кину везује челично пријатељство .

„Велику захвалност дугујемо и Вама лично и НР Кини за све што сте урадили за Србију“, пише на Инстаграм профилу „БудућностСрбијеав“ уз фотографије са састанка.

Такође, Вучић је позвао Сија да посети Србију и види резултате сарадње две земље.

Након састанка, у присуству Вучића и Сија, потписано је више билатералних споразума којима треба да се поспеши сарадња две земље.

Председник Србије ће током дана учествовати на панелу „Повезивање међу људима“, а затим ће се разговарати са Вангом Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине, чланом секретаријата Централног комитета Кине и директором Канцеларије за истраживања политике ЦК КП Кине.

По доласку у Пекинг, Вучић је рекао да је Србији, као малој земљи, указана велика част и поштовање у Кини.

Истакао је и да ће Косово бити једна од кључних тема у разговорима са председником Кине, као и са председником Русије Владимиром Путином.

Додао је да ће Србија и Кина формирати и радну групу за заједничке инвестиције и да је његова молба председнику Кине да помогне Србији да се као мала земља укључи у процесе развоја роботике и вештачке интелигенције, с обзиром да и САД и Европа заостају у томе у односу на Кину.

Вучић је подсетио да је Србија прва у Југоистичној Европи подржала иницијативу „Појас и пут“ и истакао да Србија жели са Кином пуну сарадњу.

„У Европи, када поменете Кину, сви се нешто правдају. Ја се нигде не правдам. За разлику од оних који нам свакодневно поручују: „Није вам место у Европи или нећемо вас“, Кинези нам кажу: „Ми са вама хоћемо“. И ми хоћемо“, каже Вучић, додајући да Кина не угрожава суверенитет и интегритет Србије.

У кинеској престоници одржава се други Форум „Појас и пут“, на којем ће, према најавама домаћина, учествовати двоструко више државних делегација него што је било пре две године, на првом скупу, а међу њима биће и високи званичници из земаља чланица ЕУ, које у почетку нису учествовале у овој иницијативи.

Форуму „Један појас, један пут“, између осталих, присуствоваће поред председника Русије Путина, председник Португала Марсело Ребело де Соуса, Чешке Милош Земан, Швајцарске Уели Маурер, Азербејџана Илхам Алијев, Белорусије Александар Лукашенко, Кипра Никос Анастасиадес, Чилеа Себастијан Пинера, Египта Абдул Фатах ал Сиси.

Најављено је око 40 шефова држава и влада, као и специјални изасланици председника низа европских земаља.

У делегацији, коју предводи председник Србије, налазе се министар трговине и телекомуникација Расим Љајић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар финансија Синиша Мали, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, као и председник Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином Томислав Николић.

СИ: СРБИЈА ИМА ВАЖНУ УЛОГУ У ИНИЦИЈАТИВИ „ПОЈАС И ПУТ“

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је данас у раyговору с председником Александром Вучићем да Србија има важну улогу у изградњи Инцијативе Појас и Пут и да две земље треба да унапреде сарадњу у том оквиру ради веће добробти и просперитета за своје грађане, преносе кинески медији.

Кина и Србија потписале су споразуме у оквиру Иницијативе Појас и пут а две стране обећале су да ће унапредити сарадњу у оквиру овог мегапројекта, наводи Чајна глобал телевижн њуз (ЦГТН).

Кинески медији су издвојили да је председник Вучић изразио чврсту подршку Иницијативи јер је она донела прави бенефит грађанима Србије.

Кинески медиј преноси и да је Вучић истакао да пројекти као што су железара у Смедереву коју је купио највећи кинески произвођач челика Хбис, снажно допринели напретку локалне економије.

Вучић је рекао и да ће Србија као лојални пријатељ Пекинга подржати Кину у неким кључним питањима.

ВУЧИЋ: ЗАХВАЛНИ ЗА ПОДРШКУ, ПРЕМА КИНИ ЛОЈАЛНОСТ И ПОШТОВАЊЕ

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србији важно да сарађује са Кином, јер се ради о великој сили, која за разлику од других, не врши притисак, већ и малим земљама прилази увек с поштовањем.

Вучић је, говорећи на панелу КП Кине „Повезивање међу људима“, који је одржан уочи почетка Другог форума „Појас и пут“, нагласио да сарадња међу људима не сме бити третирана као нека ствар на маргинама, већ да она представља основу за изградњу свих других облика кооперације.

Он је, на почетку обраћања, пренео присутнима, да је управо имао састанак са председником Кине и генералним секретаром Комунистичке партије Си Ђинпингом и да је са њим разговарао о веома важним питањима.

„Наставићемо са одличном сарадњом која постоји између наше две земље. Србија је релативно мала земља у југоисточној Европи, са седам милиона становника, и највећа је држава на Западном Балкану. Знам колико има пуно значајнијих играча на међународној арени за Кину него што је Србија. Али има нешто посебно што веже наше две земље и људе, као и КП и СНС, као две највеће странке“, објаснио је Вучић.

Према његовим речима, кинеска политика вођена председником Сијем успела је нешто много више него било ко други у савременом свету.

„Данас можете видети да иако суочена са великим политичким изазовима, притисцима политичких и економских конкурената са запада, Кина не само да постаје све моћнија већ има све више пријатеља широм света“, рекао је Вучић.

Вучић подсећа да је Србија на путу ка ЕУ и истовремено наглашава да има нешто што посебно одликује Кину од других великих сила.

„Када говорите са великим силама Запада увек постоји нека врста притиска са којим се суочавате, а када разговарате са Кином и њеним лидерима суочени сте увек с поштовањем“, нагласио је Вучић.

Ако Пекинг настави и задржи тај приступ према малим нацијама и земљама, став поштовања и међусобног уважавања, то је нешто што цитав свет жели да види и стећи ће нове пријатеље и људе који ће подржавати кинеске идеје, додао је Вучић.

Подсетио је да је Србија била међу првим земљама које су потписале иницијативу „Један појас, један пут“ и да је протеклих година, заједно са кинеским компанијама, урадила много.

Пренео је да је Србија спровела мере консолидације, да је смањила јавни дуг са 78 на 50 одсто БДП-а, те да је спремна да сарађује још тешње са кинеским компанијама на инфраструктурној агенди.

Важније од тога је контакт међу људима, додаје Вучић и истиче да у Србији не само да поштују и цене Кинезе, већ их и воле.

Александар Вучић и Си Ђинпинг, Фото: Тањуг

Указао је да је Србија протеклих година успела да најпре удвостручи и потом утростручи број кинеских туриста, и рекао да се нада да ће тај број даље расти.

Казао је да је трговинска размена значајно повећана, али да је незадовољан, јер може и даље да расте, због чега сматра да су потребни још тешњи контакти међу људима и разумевање.

„Када сте суочени са таквим ставом да можете увек рачунати на подршку тако велике земље као што је Кина, онда можете рачунати на стратешко партнерство у будућности“, рекао је Вучић.

Говорио је и о Железари, преневши да је председнику Сију, у ранијим разговорима, изнео једну молбу – а то је било како решити проблем железаре након што су је Американци напустили и тиме затворили 5.000 радних места.

„Ја сам молио председника Сија да нађе најбоље могуће решење, а он је нашао ту солуцију. Данас је то највећа фабрика у Србији, највећа извозна компанија. То је пошло за руком захваљујући пријатељству наше две земље, а не зато што је Хбис имао намеру да заради велики новац. На тај начин показујете поштовање“, подвукао је он.

Вучић је истакао да ће Србија због таквог става подржати кинеске интересе у глобалним институцијама и свуда где је то могуће.

Додао је да треба омогућити и да Кинези добију мало више увида у балканску културу и културу југоисточне Европе, а да је културни центар прилика за то.

Такође је подсетио да је СНС највећа странка у Србији, која је у последњих шест година увек имала више од 50 одсто гласова на свим изборима који су одржани, додајући да је са КП Кине потписала споразум о сарадњи, те изразио наду да ће кроз те канале моћи да се подстакне даља кооперација и учини много више у корист наше две земље.

„Увек ћете имати поштовање и видећете људску лојалност с наше стране, иако многи људи не верујују у лојалност у политици, ми то чинимо. Ми смо захвални за праву подршку коју сте нам пружили. Надамо се да ћемо моћи у овој години председника Сија да угостимо поново у Србији. Уверен да ће, иако то већ засигурно зна, моћи још једном да види како не само ценимо, већ волимо Кинезе и како поштујемо све што су урадили за нас“, закључио је Вучић.

ВУЧИЋ С ВАНГОМ О ДАЉЕМ РАЗВОЈУ БИЛАТЕРАЛНИХ ОДНОСА

Председник Србије Александар Вучић састао се јутрос у Пекингу са Вангом Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине, чланом секретаријата Централног комитета Кине и директором Канцеларије за истраживања политике ЦК КП Кине.

„Имао сам изузетну част да разговарам са Вангом Хунингом о даљем развоју билатералних односа и сарадњи у оквиру иницијативе „Један појас, један пут“ „, објављено је на Вучићевом Инстаграм налогу „будућносрбијаав“.

Како је додао, срећан је због посвећености државног врха Кине за даље унапређење односа две земље.

Вечерње новости