Кинеско упозорење французима због пролаза кроз Тајвански пролаз!!!

Кинеска морнарица упозорила је на француски ратни брод који је раније овог месеца ушао у Тајвански пролаз, саопштио је у четвртак Пекинг, додајући да је Пекинг послао званични протест Паризу.

Ово долази након што је тајванско Министарство националне одбране раније овог месеца саопштило да су два кинеска борбена авиона Ј-11 прешла „средњу линију“ Тајванског пролаза 31. марта, што је довело до тога да Тајпеи пошаље неколико авиона како би пресрели кинеске ратне авионе. Такође, инцидент око француског ратног брода 7. априла долази усред редовних пролаза бродова америчке морнарице кроз стратешки пловни пут. Крајем марта, Седма флота америчке морнарице изјавила је у саопштењу да су послали морнарички разарач “Куртис Вилбур” и пресретача обалске страже “Бертхолф” кроз Тајвански пролаз.

У саопштењу се истиче да су бродови “обављали рутински транзит Тајванског пролаза 24-25 марта (по локалном времену) у складу са међународним правом”. Пекинг је протестовао Вашингтону због пролаза америчких ратних бродова, изјавио је портпарол кинеског министарства спољних послова Генг Шуанг. Он је додао да Пекинг позива САД да поштују политику “Једна Кина” и три заједничка кинеско-америчка саопштења по том питању и да буду опрезни у вези са питањем Тајвана како би се избегло погоршање односа између Пекинга и Вашингтона и ремећење мира и стабилности у Тајванском пролазу.

– САД су појачале патролне мисије у Тајванском пролазу од лета 2018. Крајем јануара 2019. године, Вашингтон је послао разарач “МекКембел” и брод танкер “Валтер С. Диел” како би “демонстрирали америчку посвећеност слободном и отвореном Индо-пацифичком региону – рекао је портпарол америчке пацифичке флоте поручник контра-адмирал Тим Горман.

Пролазак америчких ратних бродова одвија се усред текућих тензија између Вашингтона и Пекинга, док су обе стране и даље укључене у процес преговора о трговинском споразуму.

Тајвански пролаз дели Тајван од Кине. Пекинг сматра да је Тајван део уједињене Кине. Односи између ове две стране су прекинути 1949. године, након што су остаци снага Ченг Кај-шека побегли на острво након пораза на копну. Везе су делимично обновљене 1980-их.

Правда