ЕКСКЛУЗИВНО-Зрењанин добија први музеј Фотографије у региону

У духу фотографске традиције коју град Зрењанин има кроз стваралаштво Георгија Кнежевића, Иштавана Олдала, Ороси Лајоша, Меинхардта, Виплера, Николе Штокмана и Ђуре Рокнића,

  1. маја поводом почетака друге по реду Фотографске уметничке колоније у 18 часова на главном градском тргу отворена је изложба фотографија.

Изложба старих мајстора фотографије представљена је јавности на петнаест панела у великом формату. На око четрдесет фотографија снимљених између 1853-1940 године, моћи ће се видети до сада необјављене фотографије постављања споменика краљу Петру И Карађорђевићу који је од стране нациста, срушен 1941. године, а обновљен 2004 године. На изложби ће се наћи и фотографије из свакодневног живота града које се налазе се у приватним колекцијама Стевана Радишића, Ивана Панчића, Данијела Вршке и Душка Малбашког, а заступљене су и фотографије из фототеке Народног музеја у Зрењанину.

Под покровитељством Града Зрењанина, организатор изложбе је Савремена Галерија Ечка у сарадњи са Фотографским Документационим Центром.

Изложбу је у име домаћина отворити градоначелник Чедомир Јањић, који се захвалио организаторима што чувају историју и  велику традицију коју град Зрењанин има, градоначелник се захвалио и фотографима што су данас у посети Зрењанину и потсетио да је у граду Зрењанину отворен 1853 први стални фотографски атеље на овим просторима.

Господин Томислав Петернек се захвалио градоначелнику на несебичној подршци коју пружа фотографима и том приликом је градоначелнику је уручио поклон фотографију краља Петра I Карађорђевића, и предложио градоначелнику да се с обзиром на дугу традицију фотографије, у Зрењанину отвори први Музеј Фотографије на овим просторима.

Градоначелник је поздравио идеју господина Петернека и позвао фотографе да се за 6 месеци направи састанак како би се договорио начин реализације.

Господин Воја Митровић је обећао ако се у Зрењанину отвори Музеј Фотографије да ће поклонити музеју неке фотографије из своје колекције од светски познатих фотографа.

Истог дана почела је уметничка Фотографска Колонија окупљањем фотографа на Царској Бари у 14 часова, а међу њима су великани српске фотографије као и изузетни аутори млађе генерације.

Већ у четвртак 9. маја од 17 часова љубитељи фотографије ће имати прилику у простору Савремене галерије у Зрењанину да проведу време уз Воју Митровића који живи и ради у Паризу, а који представља изузетно значајно име у светској фотографији и неретко га помињу уз Анри Картије Бресона и Куделку за које га је везивало и везује искрено пријатељство.

Култна фотографија када Бресон и Куделка моле Воју Митровића да не иде у пензију, приватна архива Воје Митровића.

Истог дана љубитељи фотографије моћи ће да се друже са сјајним Томиславом Петернеком, кога у свету фотографије не треба посебно представљати, Петернек је један од наших најзначајнијих мајстора фотографије. Зрењанинској публици ће се након тога обратити Нино Ракићевић који живи и ради у Калифорнији. Нино је фотограф и професор фотографије на Санта Барбари, и Сонy амбасадор, а у свету је направио изузетан успех на професионалном и на уметничком плану.

Завршног дана манифестације 10. маја у простору Савремене галерије од 14 часова љубитељи фотографије дружиће се са Боривојем Миросављевићем мајстором Југословенске фотографије који ће представити и своју најновију књигу о фотографији, а очекује се потписивање протокола о заштити фотографије у култури.

Осим већ наведених мајстора фотографске уметности као учесници по позиву на Фотографској Колонији учествују такође наши значајни уметници Вукица Микача, Гордан Поморишац, Сања Кнежевић, Мартин Цандир, Зоран Јовановић Мачак, Гордана Хајиновић и Соња Жугић.

Након завршетака колоније од радова насталих на колонији биће приређена изложба фотографија која се очекује током септембра текуће године. Радове за поставку изложбе одабраће уметници фотографије, секретар Фото Савеза Србије Мирослав Предојевић, Имре Сабо и Ел Гвојос. Активности су усмерене на подстицај фотографског стваралаштва и заштиту фотографског наслеђа. У години кад се слави 180. година од проналаска фотографије у свету, а по речима аутора изложбе и оснивача колоније Јована Његовић Дрндака, ово су тек степенице које градимо у сусрет оснивања Музеја Фотографије у граду Зрењанину који то свакако заслужује.

This slideshow requires JavaScript.