Матео Салвини позива гласаче да се мобилизују за будућност Европе!!!

Шеф италијанске екстремнодесничарске Лиге Матео Салвини окупља данас у Милану представнике десетак националистичких странака на скупу за европске изборе који се одржавају за недељу дана.

Како наводи агенција Франс прес мисија ће бити осетљива за Салвинија и његову главну савезницу Марин Ле Пен, председницу француског Националног окупљања (РН) који желе да окупе савез од дванаест националистичких странака, чији ставови се међутим разликују по многим тачкама од буџетске дисциплине до расподеле миграната који се већ налазе у ЕУ. Њихов циљ је да од групе Европа нација и слободе (ЕНФ), у којој су већ били Лига, Национално окупљање Марин Ле Пен, аустријска Слободарска партија ФПО и фламанска Фламс Беланг, трећу по снази у Европском парламенту. То место такође жели да заузме група Савеза либерала и демократа за Европу (АЛДЕ), где би могли да буду француски представници који су на страни председника Емауела Макрона.

Матео Салвини који је такође и италијански вице премијер и министар унутрашњих послова последњих недеља је имао више изборних скупова, и неуморно позивао гласаче да се мобилизују.

„Помогните нам да постанемо прва партија у Европи, да поново узмено кључеве наше куће. Европски избори су референдум између живота и смрти, прошлости и будућности, између једне слободне Европе и исламске државе засноване на страху“, рекао је он и назвао оне који абстинирају саучесницима Ангеле Меркел, Емануела Макрона, и америчког милијардера мађарског порекла Џорџа Сороша.

Марин Ле Пен као и Салвини кажу да је Европа јака само ако су нације јаке, залажући се за Европу нација и сарадње уместо федералистичке Европске уније. Очекује се да ће хиљаде присталица Лиге доћи да им пружи подршку данас на митингу на тргу испред чувене миланске катедрале, где ће европске националистичке вође, Салвини, Ле Пен али такође и Герт Вилдерс шеф холандске ПВВ држати говоре од 16.30 по локалном времену.

Лист Република очекује да ће Салвини остварити добар резултат али се пита шта ће урадити са својим будућим местима у Европском парламенту у Стразбуру, сматарајући да неће моћи да формира саве за другим националистичким странкама. Република указује да су Салвинију прве окренуле леђа партије које његова Лига сматра својим саговорницима, аустријска, баварска и финска десница. Између њих су бројне разлике, као на пример око односа према Русији. Ле Пен и Салвини су блиски Москви док су суверенистичке странке бивших комунистичких земаља алергични према Русији, наводи лист.

Такође постоје разлике између немачког десничарског АфД-а који ће бити присутан у Милану и Салвинијеве странке, посебно око односа према избеглицама. На приме један од вођа АфД-а Јерг Мојтен не жели да прихвати ни једног избеглицу док Салвини жели да се избеглице распореде по Европи. Салвини увиђа разлике, али их умањује.

Према новијим анкетама Лига ће добити 26 европосланика, што је 20 више него што има сада, француска РН 20, пет више него раније и АфД 11, односно десет више него пре. Друге, мање партије, од којих неке нису сигурне да ће освојити место у Европском парламенту, као што је бугарска Воља или словачка Сме Родина којој се предвиђа једно место, такође ће доћи у Милано. Међутим биће уочљив изостанак премијер мађарске нацинално конзервативне партије Викотра Орбана који је обећао Салвинију сарадњу после избора али одбија сваки савез са Ле Пеновом, као и пољске партија Право и правда, иако је Салвини путовао у Варшаву у јануару.

Шеф изборне листе аустријске Слободарске партије (ФПО) за европске изборе Харалд Вилимски отказао је долазак у Милано у јеку кризе која потреса земљи око скривеног видео снимка вође партије али ће га заменити европосланик Јерг Мајер.

Бета