Русија улаже у развој генетских технологија

„Само током последње две године отворено је скоро 80 врхунских лабораторија на Универзитетима и у истривачким центрима. Сада их има 236 у Русији. Њима управљају заиста добри, еминентни и вансеријски истраживачи“, рекао је Владимир Путин током посете Сочију, где се састао са одабраним научницима чија истраживања стипендира држава.

Председнички програм је лансирала Руска фондација за науку. Његов главни циљ је да помогне младим научницима да искажу свој пуни потенцијал, оформе тимове и имплементирају дугогодишње пројекте. Путин је истакао као један од приоритета у руској науци и технологији „стратешке иновационе изазове“.

Путин је нарочито истакао генетска истраживања. „Млади људи организују истраживачке групе и раде у перспективним новим пољима, пре свега у оним која су везана за квалитет живота, као што су питања животне средине и медицине. „Федерални истраживачки програм за истраживање генетских технологија 2019-2027″ би могао да има нарочити напредак“, нагласио је руски председник.

Већ ове године биће отворени први научни и образовни центри у Белгороду, Кемерову, Нижњем Новгороду, Перму и Тјумењу. Путин је нагласио и да ће се развој „мега-научних центара“ наставити, те изразио наду да ће ово бити „интелектуални магнет“ не само за истраживаче из Русије, већ и из других земаља.

Russia’s President Vladimir Putin makes his annual New Year address to the nation in Moscow December 31, 2014. REUTERS/Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Kremlin

Кремлин