Фондација Дивац прославила је Стварно важан –  12. рођендан!

Фондација Дивац обезбедила 2,2 милион долара за помоћ најугроженијима у 2018. години

Београд, 20. мај. Фондација Ана и Владе Дивац обележила је 12 година свог рада у клубу Фабрика. Захваљујући подршци од преко 18.500 индивидуалних донатора, 125 компанија, 25 општина и 40 локалних и међународних партнера, Фондација је у протекле године помогла 50.000 људи у укупној вредности од 2,2 милиона долара.

“Када причамо о Фондацији, ја немам речи којим бих се захвалио људима који су од првог дана били уз мене и Ану. Након 12 година то више није само Фондација Ана и Владе Дивца, већ национална фондација свих нас. Понос ми је да кажем, где год да сам у свету, да смо доста људи збринули, помогли, деци омогућили да остваре своје снове”, рекао је, између ослатог Владе Дивац обративши се гостима.

Фондација Дивац је препозната по свом раду у домену хуманитарне помоћи и подршци у ванредним ситуацијама. Осам породица је добило нови дом, додељено је 100 стипендија најбољим средњошколцима средњошколцима из рањивих група и поделљено је преко 2.000 пакета хране и одеће.

Поред тога, Фондација је оснажила и подржала више од 20 организација које помажу мигрантима у нашој земљи, младима, самохраним мајкама и другим угроженим групама на локалу

Кроз Social Café, у центрима у Крњачи и Обреновцу, 4.000 миграната је прошло кроз едукативне и културне активности. У акцији “Можемо и ми” уз помоћ 2000 наших суграђана и миграната обновљено је 15 игралишта и организовано 20 радионица за децу, родитеље и особе са инвалидитетом.

И даље је запошљавање, посебно младих је један од највећих изазова у Србији. Кроз наше пољопривредне пројекте .  80 пољопривредних газдинства је започело, развило или обновило сопствени посао или пољопривредну производњу док је 95 полазника прошло кроз ИТ Боотцамп школу.

Млади су увек у фокусу Фондације и наш задатак је да они одрастају квалитетније. Заједно са партнерима обновљено је 10 вртића и школе за децу са сметњама у развоју.

Родна равноправност и економско оснаживање жена је један од наших приоритета. Сарађивали смо са преко 85 компанија у циљу формирања бољих услова на тржишту рада за жене.

Фондација од свог оснивања је посвећена развоју филантропске инфраструктуре. Заједно са партнерима смо формирали Коалицију за доброчинство, и у сарадњи са кабинетом премијерке Ане Брнабић основали Савет за филантропију.

Поред тога што је представила резултате за претходних годину дана, директорка Фондације, Ана Кошел је додала: “Сигурно сте се питали зашто данашњи коктел носи назив Стварно важан. Данас смо лансирали Стварну важну картицу – иновативан програм лојалности који је важан за све – за грађане, за компаније и за локалну заједницу.”

Већ четврту годину заредом, Фондација Ана и Владе Дивац додељује награду за филантропију и лични допринос за добробит људи у Србији.

Ове године је добитница Анка Јакшић Ерне и њен супруг Дејвид који већ шест година  најсиромашније породице широм Србије, Косова и Метохије и Републике Српске. Јединствен је пример, да неко ко никада пре није ни био у Куршумлијској Бањи нити у неком од њених 9 села, одлучи да помаже свих 170 домаћинстава са 500 мештана.

Кроз ове и многе друге акције, само у протекле две године госпођа Анка Јакшић Ерне и њен супруг помогли су 389 породица широм Србије.

“И поред свих проблема и свега што кључа око нас, важно је да се окренемо ка правим вредностима и позитивним примерима и будемо као Фондација инспирација другима. Хвала свима што нас сте уз нас у томе, а подржавањем Стварно важне картице подржавате и људе којима је потребна помоћ”, рекла је Ана Дивац, један од оснивача Фондације.

Свечаности су присуствовали представници медија, донатор, пријатељи, амбасадори и партнери, а поред обраћања оснивача и директорке Фондације за публику је виолина свирала стипендисткињиа Фондације Сара Мозафари као и  Рок камп за девојчице. Водитељ свечаности био је глумац Владимир Алексић.