Немачка би што мању Србију, тако да њихови планови не изненађују!!!

План у три корака нови је сценарио којим би Ангела Меркел, немачка канцеларка, желела да реши статус лажне државе Косова.

Дипломатски извори наводе да је нови план резултат покушаја да се Немачка и Француска нађу на пола пута и да се заједничким ставом убрзају дијалог и постизање решења за српску јужну покрајину.

Идеју која заговара Меркел и која се представља као програм корак по корак засад не прихватају ни Париз ни Београд.

– Меркелова је против поделе јер је уверена да би то отворило питање граница других држава у Европи и да би се тиме отворила Пандорина кутија. Међутим, свесна да ни стање на терену не доноси трајну стабилност, сматра да је одговор у фазном решењу које би се реализовало у три корака и то у временском периоду од 20 година – наводе медији подсећајући да је Макрон отворенији, да нема “црвених линија” и унапред одређених решења која се морају постићи током дијалога.

Према њиховим речима прва фаза подразумевала би да север Косова добије аутономију.

– Иако би Срби имали сва права и високи степен самосталности та аутономија била би у оквиру лажне државе Косова. Север би остао део лажне државе што је Београду неприхватљиво. Према Меркеловој, у другој фази, која би уследила неколико година касније, север би добио специјални статус који би био више од аутономије, да би у коначној, трећој фази, био расписан референдум на којем би се грађани изјаснили да ли желе да остану у оквиру граница такозваног Косова – каже извор из дипломатских кругова.

Срби би имали право на изјашњавање у којој држави желе да живе тек за 20 година.

– То је за нас неприхватљиво. Срби су под сталним притиском, па ко од њих жели да још 20 година живи у сталном страху да ће се нешто десити, да страхују да ће им се деца вратити жива и здрава из школе… То није нешто што можемо да прихватимо имајући у виду да РОСУ све чешће упада на север и да су инциденти и провокације све интезивнији – наводи извор из дипломатских кругова.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић без икакве задршке каже: “Србија мора да каже не Ангели”.

– Како се није сетила да причу развлачи на 20 година када је лажна држава прогласила независност? Тада нису хтели ни да чују о томе да Косово добије аутономију унутар Србије, а сада би да се даје Србима аутономија унутар тзв. Косова. Ово је врло дрзак потез и предлог. Логично што га је Србија одбила и не жели да чује за то – наводи Анђелковић.

Анализирајући политички тренутак у којем Берлин излази са оваквим предлогом, Анђелковић наводи да, упркос томе што је економска велесила, Немачка на политичком небу Европе и света нема моћну улогу колико би то волела.

– Покушавају да се са Французима, који су отворенији када је у питању постизање договора између Срба и Албанаца, поставе као неко ко нуди решење, али то раде на погрешан начин. Уколико Немци желе да попут Америке буду фактор који се уважава, онда би за почетак морали да уваже чињенично стање на терену и да у складу са тим делују – поручује Анђелковић.

Српски телеграф