Молдавске демократе предложиле Русији тајни споразум

Лидер Демократске партије Молдавије Владимир Плахотњук састао се са потпредседником Владе Русије Дмитријем Козаком. Том приликом му је предао коверат са предлогом о промени спољнополитичког курса земље, рекао је руски званичник у интервјуу за „Комерсант“.

Према речима Козака, који је специјални представник Русије за Молдавију, састанак са представницима Демократске партије одржан је 3. јуна. Том приликом Плахотњук је предао руској страни коверат са условима под којима је он спреман да формира коалицију са Социјалистичком партијом.

Лидер Демократске партије је предложио да се радикално промени спољнополитички курс земље и да се преоријентише на Русију. У коверти је било описано решавање конфликта у Придњестровљу на бази федерализације Молдавије.

Козак је рекао да је руска страна била изненађена предлозима „отворено антируске“ Демократске партије. Москва је препоручила председнику и Социјалистичкој партији да не пристану ни на какве тајне споразуме, ко год да их предложи.

Потпредседник Владе Русије је објаснио да Русија није разговарала о решавању кризе у Придњестровљу и федерализацији земље ни са једном политичком страном, без обзира на то што Плахотњук оптужује садашњег председника Игора Додона и нову владу за заверу са Москвом управо с тим циљем.

Проруска Социјалистичка партија Молдавије Игора Додона и проевропски блок АКУМ формирали су у суботу парламентарну коалицију. Представници Русије, САД и ЕУ подржали су формирање коалиције. Додон је предложио за премијера једну од председника блока АКУМ Мају Санду, што је једногласно било прихваћено. Ипак, Уставни суд је објавио ову одлуку незаконитом, пошто је требало да посланици формирају Владу до поноћи 7. јуна. Он је привремено предао обавезе вршиоцу дужности премијера Павлу Филипу, који је одмах потписао указ о распуштању парламента и расписао превремене изборе за 7. септембар. Парламент је ово назвао покушајем до сада владајуће Демократске партије да преко судија узурпира власт.

Међутим, данас је председник Игор Додон, након седнице Савета безбедности земље, поништио указ о распуштању парламента и расписивању нових избора.

Спутник