ЂУРЂЕВ: ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ ШПАНИЈА УКЉУЧИ У ПРЕГОВОРЕ ИЗМЕЂУ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ

Поводом нове најаве Приштине да ће покушати да постане чланица Интерпола огласио се председник Српске лиге Александар Ђурђев, сматрајући да Србија мора поново да окупи своје савезнике око себе. ,,Преговори између Београда и Приштине дошли су до мртве тачке. Упркос напорима српске стране, пропао је и покушај организовања самита у Паризу о даљим преговорима. Привремене институције у Приштини својом неодговорном и осионом политиком онемогућавају даљи ток преговора, те стога сматрамо да је крајње време да Србија искористи све могућности које су јој на располагању. Поновно покретање процеса учлањења тзв. Косова у Интерпол је јасан сигнал за то“ . Захваљујући дипломатском офанзивом министра Небојше Стефановића Косово није и неће ни сада постати члан Интерпола.– изјавио је Ђурђев. Напомињући да је његова партија и раније подржавала идеју да се Шпанија укључи у преговоре о Косову и Метохији, Ђурђев је истакао да је време да Србија покаже Приштини да има пријатеље и у Европској унији.

,,Неодговорном политиком претходне власти Бориса Тадића и Вука Јеремића формат преговора о Косову је пребачен са нивоа Уједињених нација на Европску унију.

Актуелна власт има сужен маневарски простор, али и ми имамо савезнике у Европској унији. Шпанија је један од њих и ми зато апелујемо да се она што пре укључи у даљи ток преговора“ – рекао је Ђурђев.

Српска лига је била у посети Шпанихи, где је шпанским домаћинима поручила да је став те партије, али и државе Србије да је Каталонија неотуђиви део Шпаније. ,,Од како је тзв. држава Косово прогласила независност Шпанија је променила три владе, али не и став по питању истог. Шпанија доследно поштује међународно право и на више примера је показала да је спремна да се заложи за очување Косова у саставу Србије. Довољно је само подсетити на њихов став о пријему лажне државе Косово у Интерпол. Шпанија је гласала против и поново ће учини исто ако буде требало. Министарства унутрашњих послова обе земље имају одличну комуникацију и то је за нас врло важно“ – јасан је Ђурђев.

Председник Српске лиге је истакао да је Шпанија захвална Србији због подршке у најтежим тренуцима, када је Каталонија покушала да се противправно отцепи. ,,Шпанија је захвална Влади Србије и председнику Александру Вучићу што нису послали писмо Европској комисији поводом њеног става да се случајеви Каталоније и Косова не могу поредити у време када је Шпанији било најтеже. Тиме смо показали да смо за Шпанију поуздан партнер и уверен сам да и у будућности можемо рачунати на безрезервну подршку Мадрида“ – додао је Ђурђев.

Коментаришући недавну изјаву америчког амбасадора Кајла Скота да америчка влада неће водити преговоре између Београда и Приштине, већ да је то посао за Европску унију, Ђурђев је поновио да је ово права прилика да Србија и званично затражи од Шпаније да се укључи у преговоре. ,,Шпанија је једна од пет најмоћнијих земаља ЕУ. Спада међу првих двадесет земаља света по економској снази, војној моћи и политичком утицају.

Она све више гради своју позицију у институцијама ЕУ и сматра да, између осталог, није довољно укључена у преговоре између Београда и Приштине. Србија и Шпанија ће и у будуће имати исти циљ, а то је борба за очување међународног права и борба против сепаратизма. Оно што је за Србију Русија у Савету безбедности УН то је за Србију Шпанија у ЕУ“- закључио је Ђурђев.