„Деспот“ и француски хеликоптери звезде Сајма оружја

Најновији домети домаће одбрамбене индустрије представљени су домаћој и светској јавности на Сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2019“.

Посетиоцима сајма представљен је и „Деспот“, прво оклопно возило произведено у Српској у компанији „Технички ремонт Братунац“.

Председник Србије Александар Вучић упознао се данас на деветом Међународном сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2019“ са најновијим дометима српске одбрамбене индустрије.

Вучић је током обиласка поручио генералном директору предузећа Јумко, које прави униформе и другу тексилну опрему за војску, Браниславу Трајковићу да ће имати пуно посла и да би требало радницима да подигне плате.

Јумко на сајму излаже свој нови производ, тзв. невидљиву тканину, коју не региструју термо камере, а која се користи за покривање наоружања и опреме.

„Имаћете много посла и снабдеваћете опремом Кобре и Војску Србије, тако да су се стекли услови да подигнете радницима плате“, казао је Вучић.

У присуству председника откривено је оклопно мултифункционално возило „Деспот“ који је направио Технички ремонт из Братунца, а чији је прототип представљен на паради 9. јануара у Републици Српској. Пет возила „Деспот“ треба да буде испоручено до јануара МУП-у Републике Српске.

Вучић је разговарао и са Славеном Ристићем, генерланим директором ТР Братунац, који је казао да ће то возило имати 10 одсто нижу цену него слична возила у истој класи.

Такође, председнику је представљен и амерички митраљез „миниган Дилон“, а у његовом присуству је откривена лансер ракета Тамнава – самоходни вишецевни модулрани лансер, који производи Југоимпорт, а може да испали за само неколико минута 100 ракета.

Показали су председнику Србије и како ради телекомуникацијски ометач.

Такође, Вучићу су представљене две даљински управљане борбене станице, једноцевну Киклоп и троцевну Кербер.

Председник ће пристуствовати потписивању уговора о Сервисном центру између Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“ и Ербаса, као и свечаном откривању хеликоптера Х 145М.

Атракција овог сајма је хеликоптер Ербас Х145, први од девет који је Србија набавила према уговору потписаном 2016. Овај хеликоптер ће имати наоружање из домаће производње, ракете и митраљезе који се у Србији производе по лиценци из бившег СССР-а.

Поред Х145, на сајму су изложени бројни производи српске војне индустрије као што су ракетни системи „Тамнава“ и „Шумадија“, борбена возила „Лазар“ и „Милош“.

Представљене су и беспилотне летелице и хеликоптери домаће производње.

Руководилац развоја панчевачке „Утве“ Александар Петровић наводи да је фабрика авиона из Панчева после више деценија самостално направила нови авион „сова“.

„Фабрика Утва на овом сајму излаже модел авиона ‘сова’ јер прави авион тренутно лети и врши развојна и сертификациона летна испитивања“, наводи Петровић.

Додаје да је у плану развој нове ултра лаке летелице али и мултифунционалног авиона који би био коришћен у војсци.

Истиче да је Србија једна од земаља која може самостално да испројектује, произведе летелицу, изврши летна испитивања.

Додаје да авион „ласта“ користе две војске.

Према његовим речима, грађани ће на сајму имати прилику да виде „Утвин“ авион, беспилотни хеликоптер, беспилотне летилице.

На сајму ће наступити 128 излагача, 96 из Србије и 32 из иностранства. Земље-учеснице су Француска, Аустрија, Швајцарска, Финска, Шведска, Немачка, Италија, САД, Данска, Велика Британија, Босна и Херцеговина-Република Српска, Словенија, Хрватска, Чешка Република, Белорусија, Словачка и Србија, као и бројне високе стране делегације.

Спутник