Русија и Кина уз Иран

Москва и Пекинг желе да смање амерички утицај на Блиском истоку и у том погледу им је Иран важан потенцијални савезник, пише Дер Тагесспиегел.

Истакнуто је да ће Русија и Kина успети знатно да повећају свој утицај на Исламску Републику ако буду могли да јој понуде начин да очува свој извоз у условима америчких санкција. Значајни кораци у том смислу су већ учињени, без обзира на европске земље потписнице нуклеарног споразума које су се зауставиле на стварању посебног система наплате за трговину са Ираном, али који не користе у страху за своје пословање са Сједињеним Државама.

Прошло је готово годину дана откако су се Сједињене Државе повукле из нуклеарног споразума са Ираном, али су Kина, Русија, Немачка, Француска и Уједињено Kраљевство одлучиле да очувају споразуме са Техераном, пише Дер Тагесспиегел. Међутим, њихови циљеви нису ограничени само на жељу да се спречи појава иранске атомске бомбе, коју Иран, барем према извештајима Међународне агенције за нуклеарну енергију, није ни производио.

Лист примећује да су улози нарочито високи за европске силе, јер би хипотетички рат између Сједињених Држава и Ирана на њих утицао снажније него на Kину или Русију. Прво, сукоб би могао да изазове нови проток избеглица у Европу, а друго, Европљани су врло заинтересовани за одржавање стабилних цена нафте. Због тога Немачка, Француска и Велика Британија покушавају да делују као посредници између Сједињених Држава и Ирана. Међутим, до сада су ти покушаји били неуспешни, напомиње Дер Тагесспиегел, додајући да сада Техеран намерно крши неке од услова нуклеарног споразума.

Што се тиче Русије и Kине, оне такође позивају на де-ескалацију сукоба, пише лист. Москва и Пекинг намеравају да смање амерички утицај на Блиском истоку, а Иран им је потенцијалан и важан регионални партнер. Kина и Русија снабдевају Иран оружјем, а осим тога, руске и иранске снаге блиско сарађују у Сирији.

Москва је осудила Вашингтон због покушаја подстицања сукоба, а подржала је и идеју Ирана да склопи пакт о ненападању између земаља Персијског залива, али та идеја није прихваћена од главних, регионалних противника Техерана, Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата. Разлог томе је што ће такав пакт смањити улогу Сједињених Држава као наводног главног гаранта њихове безбедности.

Дер Тагесспиегел наглашава и да Kина и Русија такође имају економске мотиве. Чињеница је да Иран тражи начине за трговину заобилажењем америчких санкција и напомиње се да европске земље Техерану нису могле да понуде такав механизам. Ако Kина и Русија успеју да понуде Ирану начин да барем делимично сачува свој извоз, њихов утицај на Техеран ће се знатно повећати, а кораци у том смеру су већ учињени.

нтеграција Ирана и Евроазијске економске уније

Руски министар енергетике је 20. јуна саопштио како се трговина између Ирана и Русије повећала за више од 7,4 одсто.

У оквиру 15. састанка Заједничког економског одбора Ирана и Русије, одржаног у иранском граду Исфахану, руски министар енергетике Александар Новак је изјавио да се трговина између двеју земаља повећала за више од 7,4 одсто и премашила је 700 милиона долара, преноси ИСНА.

Представници Ирана и Русије потписали су осам Меморандума о разумевању о сарадњи. На дан затварања 15. састанка Заједничког економског одбора двеју земаља присуствовали су ирански министар енергетике Реза Ардаканиан и његов руски колега Александер Новак.

Ардаканиан је рекао: “Очигледно, под садашњим условима, добијање чланства у Евроазијској економској унији имаће значајан утицај на отпор Ирана против санкција”.

Вест која је мало попраћена у медијима је да је ирански парламент 10. јуна ове године ратификовао привремени споразум о зони слободне трговине са Евроазијском економском унијом.

Земље ЕЕУ и Иран потписали су привремени споразум о стварању зоне слободне трговине током Економског форума у Астани 17. маја 2018. године. Привремени начин пословања у овом режиму је предвиђен за три године и створио је правне оквире за стварање споразума о слободној трговини на ограниченом распону робе између ЕЕУ и Ирана. Русија је споразум ратификовала у новембру 2018. године.

Према условима споразума, најкасније годину дана након његовог ступања на снагу, странке се обвезују да ће започети преговоре о склапању пуноправног споразума о слободној трговини. Спровођење споразума придонеће повећању обима трговине и развоју економсских веза између њених учесника, повећати снабдевање Ирана руским индустријским и пољопривредним производима.

Документ представља основна правила трговине између ЕЕУ и Ирана, што је могуће ближе правилима WТО, а обухвата и питања најповлашћеније нације и националног третмана за Исламску Републику, примену заштитних мера и царинску управу. Подсетимо да Пекинг има засебне аранжмане за трговину са Ираном који су договорени у билатералном формату.

Евроазијска економска унија основана је на темељу Царинске уније и Заједничког економског простора и делује од 1. јануара 2015. године. Чланице ЕЕУ су Јерменија, Белорусија, Kазахстан, Русија и Kиргистан, а овај документ Ирану отвара велико подручје трговине и може се сматрати „претприступним уговором“ за будуће чланство у Евроазијској економској унији.

(150522) — LINYI FLEET, May 22, 2015 (Xinhua) — Photo taken on May 20, 2015 shows the China-Russia „Joint Sea-2015“ drills. Chinese and Russian naval forces on Thursday ended their joint military exercises in the Mediterranean. The „Joint Sea-2015“ drills, involving six Russian and three Chinese ships, were staged in four phases, focusing on maritime defense, replenishment and escorting. It was the fourth since joint China-Russia sea drills began in 2012. (Xinhua/Xiong Libing)

логицно.цом