Ердоган умешао прсте у Либији!

Турски председник Ердоган поручио је како се морају зауставити напади снага Калифе Хафтара на главни град Либије, Триполи. Притом је још једном изразио подршку међународно признатој Влади са седиштем у Триполију (наиме, Либија технички има две конкурентне власти које се међусобно не признају – једну у Триполију, другу у Тобруку на истоку земље).

Ердоган је изјаву дао током јучерашњег дана за време састанка с либијским премијером Фајезом ал-Сараџом у Истанбулу.

“Хафтар је један обичан гусар” – поручио је Ердоган.

Један од најмоћнијих актера у Либији је пак војсковођа Калифа Хафтар који предводи источну Либијску националну армију (ЛНА) – до сада су заузели највећи део територије Либије, а од 4. априла траје њихова опсада и покушај заузимања Триполија.

Ипак, иако су се надали да ће то бити кратка битка и да ће град брзо пасти као и неки други кроз које су прошли на свом путу, то се ипак није догодило.

Хафтарова војска тврди како Турска активно помаже снаге у Триполију. То је можда и тачно, али у исто време одређене земље стоје и иза Хафтара, у првом реду Египат и УАЕ.

Другим речима, Либија – која се и даље налази у хаотичној ситуацији још од НАТО војне агресије 2011. године – сада се претвара у арену, простор на коме се блискоисточне силе разних политичких идеологија сукобљавају путем посредника, но оне нису једине – европске силе такође имају своје фаворите у овом сукобу, као и Русија и САД.

Advance.hr