Британија и даље сервира нападе на Србе и Србију

Ако би Србија и Kосово размениле делове територије, процес се ту не би зауставио. На сајту „Економиста“, истиче се да би могло доћи до огромних последица у случају размене територија, и да би „мудрије било умањивање значаја националних граница“.

У уводном делу текста лист је подсетио да је Kосово пре 10 година прогласило независност од Србије и да су Албанци, који чине већину популације, „славили али да Срби, који живе у енклавама, нису“.

Србија није признала Kосово, пише даље лист, указујући на то да косовски Срби себе и даље сматрају грађанима Србије.

– Ситуација је типична за Балкан, где су границе, искрено говорећи, у нереду – истиче се у тексту.

Ту су, пише даље, „Срби који живе на Kосову и Босни и Херцеговини, где имају своју сопствену републику (Република Српска), Албанци и Бошњаци (муслимани) који живе у Србији и Грци у Албанији“.

Недавно су српске власти, како је лист навео, предложиле да се разговара о размени територије са косовским Албанцима.

Пример Турске и Грчке

– Да ли је то разумна идеја? – поставља питање аутор текста и наставља са примерима „размена“ из историје – 1923. године Грчка и Турска су се сагласиле да размене око два милиона људи.

Већинско хришћанско становништво Турске послато је у Грчку, а муслимани из Грчке су послати у Турску. То је било скоро насилно пресељење, али, Грчка и Турска нису ратовале од тада, наведено је у тексту. Једино место због којег се Грчка и Турска сукобљавају је Kипар, на коме живи измешано њихово становништво, констатује лист.

– То је инспирисало националисте на Западном Балкану. Између 1918. и касних 1950-тих, многи муслимани су охрабривани да оду из Југославије у Турску. Али, у време распада Југославије 1990-тих и даље је становништво било прилично измешано – пише „Економист“.

Југославија и етничко чишћење

Наводи и да су „лидери те Југославије у рату видели су етничко чишћење као најбољи начин да створе нове нације-државе ненастањене проблематичним мањинама.“

До 1995. године, подручја историјски насељена Србима у Хрватској су остала празна, а на стотине хиљада Срба, Хрвата и Бошњака је на сличан начин исељено из домова у Босни, подсећа лист. Велики број Срба напустило је Kосово после рата, али је око 120.000 остало.

Српске власти желе да разговарају о давању северног дела Kосова Србији а да, у размену, делови Србије насељени Албанцима буду дати Kосову.

Дубок утицај

Заговорници такве идеје истичу да су мултиетничке државе пропале на Балкану, али, како је навео британски лист, „они игноришу чињеницу, да када владе једном крену тим путем, процес нема очигледан крај и не обраћа пажњу на људска права свих укључених“ (у процес).

– Ако Србија и Kосово започну озбиљне разговоре о прекрајању њихових граница, утицај на балканске заједнице, осим оних у погођеним деловима Kосова и Србије, може бити веома дубок – сматра аутор текста.

У РС референудм, у Хрватској тужбе

Онда ће, како пише „Економист“, „лидери у Републици Српској одржати референдум о будућности Републике Српске, босански Хрвати ће поднети тужбу, а Бошњаци ће се онда борити да спрече распарчавање њихове подељене земље“.

Лист пише да ће даље „Србија спречити бошњачке националисте у Санџаку који сањају о уједињавању тог региона у Велику Босну“.

– У међувремену, Албанци у западној Македонији и Црној Гори тражиће да се прикључе Великој Албанији – навео је лист.

Заговорници такве идеје волели би, такође, да присаједине делове северне Грчке, где би грчки националисти затражили део јужне Албаније.

– Иронија у вези спорне размене је у томе да већина косовских Срба заправо живи у енклавама на југу Kосова, тако да им споразум не би омогућио да живе у Србији и они би вероватно морали да напусте домове – наведено је у тексту.

Огромне последице

„Економист“ је оценио да би „српски званичници мање били забринути због свог становништва него у вези предузимању корака ка признању Kосова – чиме би олакшали свој пут уласка у ЕУ“.

– Њих можда не брине да размена територија на Балкану може имати огромне последице – пише лист. Мађарски националисти, на крају крајева, нису се помирили са губитком Трансилваније у Румунији, а румунски националисти би желели да прекроје своју границу са Молдавијом, истиче „Економист“. То су разлози што је „Балканизација“ на лошем гласу, истиче „Економист“.

– Kао што је у ЕУ целовита, умањивање значаја националних граница би изгледало мудрије од њиховог прекрајања,које би, како је рекао високи званичник ЕУ, „отворило би врата пакла“ – закључак је текста.

Танјуг