Руска војска стиже у карипски регион

Председник Боливије Ево Моралес састао се ове недеље у Кремљу са руским председником Владимиром Путином како би ојачао политичке, економске и војне везе своје земље с Русијом.

Боливија је у зони ризика од америчке интервенције јер су САД незадовољне Моралесовом жељом да иде на четврти председнички мандат. Ова земља може бити под истим притиском као и Венецуела, Куба и Никарагва, које је саветник за националну безбедност америчког председника Џон Болтон назвао „тројком тираније“, па сада постоји претња да ће се и Боливији наћи на том „црном списку“.

Моралес је у разговору са Путином истакао важност руског присуства у Латинској Америци, имајући у виду чињеницу да САД желе да потисну Москву из тог региона, а амерички адмирали говоре о томе да Русија „демонстрира силу“ Сједињеним Државама у Латинској Америци и на Карибима.

Председник Боливије, који важи за борца против капитализма и америчке хегемоније, сматра да је веома важно ослободити се америчког диктата и раније је често говорио о томе да се под његовим руководством земља ослободила притисака ММФ-а и америчких војних саветника. Сада земља жели да се избави и од америчких војних авиона и замени их руским.

У овом тренутку Русија у Боливију извози лекове, аутомобиле, метале. Велике руске компаније улажу значајна средства у Боливију. У последње време јача сарадња у области енергетике и нуклеарне индустрије, повећава се обим заједничких инвестиција. „Гаспром“ је укључен у истраживање и развој великих налазишта у Боливији — Асеро, Инкауаси, Витијакуа. По резервама гаса у Јужној Америци, Боливија заостаје само за Венецуелом.

Зашто Америка толико мрзи ове земљеРуске компаније су такође спремне да раде и на инфраструктурним пројектима у Боливији. За Боливију, која нема излаз на море, изградња Трансокеанске железнице, која ће повезати земљу с лукама на Атлантском и Тихом океану, од виталног је значаја.

Јачање сарадње са Боливијом за Москву је прилика да ојача везе са Латинском Америком, где се у последње време дешавају озбиљне политичке промене, каже за Спутњик Јегор Лидовски, генерални директор Латиноамеричког центра „Уго Чавез“.

„Мислим да ће се односи Русије са Боливијом и другим земљама Латинске Америке постепено побољшавати. Они се и сада налазе на прилично високом нивоу, и сматрам да ће тај ниво бити још виши зато што политика коју Сједињене Државе спроводе у Латинској Америци не одговара људима у тим земљама. Чак и марионетске владе желе више аутономије. Ако Русија дође на ово тржиште као глобални играч, то ће бити велики плус. То значи кретање ка мултиполарности, мултивекторском развоју за те земље које желе да превазиђу своју зависност од САД. Зато мислим да ће сусрет Путина и Моралеса утицати и на друге латиноамеричке лидере и помоћи да се прошири правац развоја међународних односа земаља региона према Русији“, наводи Лидовски.

Ако се говори конкретно о Боливији и Моралесу, Лидовски оцењује да је боливијски председник „заиста независни лидер“.

Лидовски истиче да Русија развија успешну сарадњу и са другим земљама у региону, пре свега са Венецуелом, Никарагвом и Кубом.

„Овде постоје два момента. Прво, ове земље спроводе политику независну од САД. Мислим да је управо то главни узрок што Сједињене Државе толико мрзе ове земље. Друго, логично је да земље које спроводе независну политику иду на успостављање контакта са Русијом, јер, као што сам рекао, Русија је много поузданија партнерска опција, која уважава своје партнере“.

Венецуела војно-технички партнер Москве

Последњих година Венецуела је постала главни војно-политички партнер Москве у том региону. Не ради се само о продаји оружја. Русија користи венецуеланске војне аеродроме за допуну горива далекометних бомбардера Ту-160 за летове на дугим релацијама. Москва такође активно сарађује са том земљом и у области енергетике, конкретно у производњи нафте.

Москва је у последње време интензивирала односе и са својим старим партнером — Кубом, а очекује се да би ту земљу ове јесени могао да посети руски премијер Дмитриј Медведев. Циљ посете је развој економских веза и засад нема разговора о поновном размештању руске војне базе у тој земљи, како се раније спекулисало.

Још једна земља у којој је руско присуство приметно је Никарагва, са којом Русија има међувладин споразум о поједностављеној процедури уласка бродова руске морнарице у луке ове латиноамеричке земље.

Никарагва је својевремено набавила руске тенкове Т-72 и заинтересована је за даљу војну сарадњу са Москвом.

Командант јужне команде америчких оружаних снага адмирал Крејг Фолер је ове недеље изјавио да Русија „демонстрира силу“ Сједињеним Државама у Латинској Америци и на Карибима. Као примере, он је навео распоређивање два руска стратешка бомбардера на западној хемисфери у децембру 2018. године и недавно слање фрегате „Адмирал Горшков“ у ту регију. Издвојио је и отварање руског војног центра за обуку пилота хеликоптера у Венецуели, у марту ове године.

Фото Кремлин

Спутник