Кина ће преко ноћи створити азијски антиамерички савез

АМЕРИЧКА и јапанска зазирања да ће Кина формирати свој војни блок у Азији почела су још пре неколико година.

У Вашингтону већ извесно време не крију да ће нови велики рат бити вођен у Источној хемисфери и за то се спремају.

Кину већ почињу да називају суперсилом, а њен председник – Си Ђинпинг – у јуну се у Душанбеу, главном граду Таџикистана, срео са лидерима евроазијских држава које су укључене у Саветовање о сарадњи и безбедности у Азији и предложио им да поразмисле о „конструкцији безбедности региона која би узела у обзир све његове особености“.

Неки су у овоме већ видели амбицију Пекинга да створи својеврсни „азијски НАТО“.

Међутим, Кина неће журити, нити ће формално формирати антизападни азијски пакт (блок). Између осталог и зато што би то за све његове чланове било проблематично.

Због чега је Си са својом „конструкцијом безбедности“ иступио баш сада и због чега су се његове речи одмах привукле пажњу?

Почетком јуна – две недеље пре Сијевог наступа – појавио се извештај Пентагона у којем се Тајван назива „државом“, а власт у Пекингу оштро критикује за ауторитарност и „експанзију“.

У том извештају су критиковане и Русија и Северна Кореја, али највише и најоштрије – Кина.

Кина је у обручу америчких савезника – Јапана, Аустралије, Јужне Кореје, па и Индије, а Американци сами и непосредно котролишу Авганистан. .

Кини уопште није потребно да се поставља као отворени антагониста САД, нити да око себе прави војни блок, али ће и даље правити партнерства.

Неке земље региона, као Сингапур, отворено стављају до знања да не желе да стају ни на америчку ни на кинеску страну.

Формирање војно-политичких савеза још је изван планова кинеског руководства. Међутим, Пекинг форсирано повећава своју војну моћ.

Колективно руковођење државом – један је од завета Денг Сјаопина. Си и његова гарнитура су тај завет већ ликвидирали.

Ко зна шта је још на реду за велико преиспитивање.

Интермагазин