Шарена лажа о уласку у ЕУ и нове колоније

Француска има велики интерес да инвестира у Србији како не би изгубила трку са Кином, сматра француски геополитички стручњак специјализован за Балкан Алексис Труд, који наводи да је за Србију 2028. година зацртана као најранији датум уласка у ЕУ.

-Званична Србија гаји велике наде о уласку у Европску унију, што се сваки пут одлаже. У овом тренутку, фиксиран датум је 2028, ништа пре тога. Земља води јаке преговоре, корак по корак о техничким поглављима, али ниједан српски званичник неће моћи да на крају преговора прихвати губитак јужне провинције Косова, што је предвиђено преговорима – рекао је он за Франс инфо.

На питање шта блокира европски пур Србије, француски геополитички стручњак каже да се ЕУ води „превазиђеном анализом“ из 90-их година прошлог века о, како је навео, заштити права „албанске мањине на Косову“.

-Оно што Европска унија не види је да су одлагањем рокова, Русија, Кина и Турска направиле “камбек“ и да су врло присутне у Београду. Уколико ЕУ, а посебно једна од њених највећих представница Француска, не убаце у већу брзину, Србију би Исток могао да прогута. Када сам то говорио још пре неколико година, сви су ми се смејали – каже Труд.

Он оцењује и да је Француска схватила да ће, уколико не убрза процес инвестирања у Стбију, изгубити ту трку са Истоком.

-Французима је, дакле, и те како у интересу да инвестирају у ту земљу у којој су већ присутни са својим компанијама – сматра Труд.

Тањуг