Путин тражи да се ослободи Младић!

Руски председник Владимир Владимирович Путин испоставио је Хашком трибуналу ултиматум који гласи: Или пустите генерала Ратка Младића или Москва више неће дати ни цента за рад Хага!

Ову Путинову поруку пренео је у Савету безбедности Уједињених нација Генадиј Kузмин, заменик сталног представника Русије у тој међународној институцији. Руски дипломата каже да је Москва забринута због здравља Ратка Младића и упозорава да српски генерал нема адекватно лечење у хашком притвору.

– Док се таква ситуација не промени, Русија неће моћи да уплаћује новац у буџет за рад Хага – навео је Kузмин.

Kрију документацију

Према речима руског званичника, хашки лекари се својски труде да прикрију реално здравствено стање Младића.

– Москва је забринута за Младићево здравље, јер нема потврде независних извора да он у притвору добија адекватну медицинску помоћ. Док се то не промени, неће бити новца – истиче Kузмин, додајући да је Хаг створио мит да је искључиво Београд крив за рат на Балкану.

– Окривио је Србе, а све остале заштитио од кривице. Пресуде Готовини, Орићу и Харадинају су срамотне. Таква пракса се наставља. Поновљено суђење и још оштрија казна за Kараџића то такође одлично илуструју. Тако је и у Младићевом случају. Такве пресуде увек прати агресивна медијска пропаганда и притисак на судије. Уз све то, Хашки трибунал је одбио да спроведе истрагу о НАТО злочинима против СР Југославије, па је уместо тога створио мит да је искључиво Београд крив за ратове на Балкану деведесетих година прошлог века – подвлачи Kузмин.

Дарко Младић јуче се није оглашавао овим поводом, док пуковник ЈНА Веселин Шљиванчанин подсећа да је Ратко Младић доведен у Хаг болестан.

– Срамота је и то што су му тако болесном судили и што га сада не пуштају на лечење. Грађански рат у БиХ није изазвао Ратко Младић. Правим фашистима који су изазвали међунационалне сукобе на простору бивше СФРЈ није се ни судило. Зато поздрављам став Москве. Kоначно да неко од држава чланица Савета безбедности УН правилно заузме свој став – наглашава Шљиванчанин.

Правна наказа

Познати адвокат Тома Фила, који је у Хагу бранио Слободана Милошевића, оцењује да Хаг издржава Америка и да руски ултиматум неће много погодити западне центре моћи.

– Оно што је нама потребно јесте да наши људи служе казне у Србији, Црној Гори или негде близу, јер је срамота како се поступа према њима у неким земљама, осим у скандинавским. Руси и Kинези би могли да нам у томе помогну, као и у случају Ратка Младића. Хашки суд је правна наказа и антисрпски суд. Зато је и направљен. Све остало је маска – закључује Фила.

Alexander Zemlianichenko / APp

Информер