Србији у борби против признања тзв. Републике Косово својски помаже Кремљ

Као што Албанци имају своје лобисте у САД и Србија има своје адуте у трци за спречавање признања лажне државе Косово. Према писању појединих албанских медија, Србији у борби против признања тзв. Републике Косово својски помаже Кремљ, тачније министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Они, наиме, тврде да шеф српске дипломатије Ивица Дачић има сјајне односе са Сергејом Лавровим и да их користи како би убедио афричке и острвске државе да повуку признање тзв. Републике Косово.

 

Чињенице ипак говоре да су Коморска острва, Палау, Мадагаскар и друге земље пре него што су донеле одлуку о повлачењу признања тзв. Косова с Русијом потписали споразуме о сарадњи.

Баш у овој чињеници Албанци темеље своје тврдње да Русија снажно лобира за Србију и опстанак Косова у њој.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић, с друге стране, демантује „руско лобирање“. Он је изјавио да су „празне приче“ да је Русија имала утицаја на поједине земље да повуку признање Косова.

Упитан какву је улогу имала Русија и да ли је било „трговања“ билатералним споразумима и укидањем виза за земље које су повлачиле признање он је казао да је Србија све радила сама.

„Мислим да су то празне приче јер тиме што ви говорите то ви изражавате сумњу у нашу снагу. Верујте, нико нам није помогао сами смо то радили и сами ћемо то радити и даље и ако је неко помогао ја му се захваљујем. Само да знам ко је“, рекао је Дачић новинарима пре седнице Главног одбора Социјалистичке партије Србије на чијем је челу.

 

Он је казао да је и председник Русије Владимир Путин када је био у Србији рекао председнику Србије Александру Вучићу да је веома изненађен бројем земаља који су повукле признање те да је то велик успех.

С друге стране, чињенице нам говоре да су 7. јуна 2018. године Русија и Мадагаскар потписале споразум по ком ће руски ратни бродови моћи да се усидре на четврто највеће острво на свету.

Тачније, потписале су споразум о војној сарадњи.

Само шест месеци касније, тачније 7. децембра 2018. године Мадагаскар је повукао признање тзв Републике Косово.

Ало