Брисел тужи Мађарску јер води рачуна о својој будућности!!!

Европска комисија је донела одлуку да тужи Мађарску пред Европским судом правде због „законодавства које криминализује активности за подршку потражиоцима азила и додатно ограничавају право на тражење азила“, преноси „Јуроњуз“.

Европска комисија такође је оптужила Будимпешту да не пружа храну људима у транзитним зонама миграната на својој граници са Србијом.

ЕK је прво у децембру 2015. године покренула прекршајни поступак против Мађарске у вези закона о азилу, а сада предузима даље акције у вези са такозваним „Стоп Сорош“ законодавством усвојеним у јуну прошле године. Закон се односи на америчког милијардера и филантропа Џорџа Сороша, који је рођен у Мађарској, а којег мађарски премијер Виктор Орбан оптужује да подржава нелегалне миграције.

– Мађарски закони ограничавају право азиланата да комуницирају и да им помажу релевантне националне, међународне и невладине организације криминализацијом подршке захтевима за азил – наводи се у саопштењу Kомисије.

Такође, уведени су и нови критеријуми за прихват миграната, ограничавајући право на азил на људе који долазе у земљу директно са места где су њихови животи или слободе у опасности.

– Стога, ограничено је право на азил на начин који није компатибилан са ЕУ или међународним правом – додала је Kомисија.

Штавише, Брисел је послао још једно писмено обавештење Будимпешти о ситуацији у транзитним зонама.

– Kомисија сматра да услови у притвору у мађарским транзитним зонама, посебно задржавање хране, не поштују материјалне услове утврђене Директивом о враћању и Повељом о основним правима Европске уније – објашњава она.

Будимпешта има месец дана да одговори на забринутост Kомисије.

Мађарска се последњих година више пута сукобљавала са ЕУ и то из различитих разлога – од независности правосуђа до медијских слобода и права избеглица. Орбан је више пута оптуживао Брисел да ради против националног интереса земље и меша се у њену унутрашњу политику.

Интермагазин