Ердоган: Ако САД наставе конфликт поводом С-400 – одустаћемо и од куповине Боинга!!!

КАКО се и могло очекивати: Реџеп Тајип Ердоган је одбацио и америчку-молбу-захтев да Анкара купљене од Русије зенитне ракетне системе С-400 „на уводи у функцију“.

Турски лидер је објавио да ће његове оружане снаге С-400 почети да користе „у пуном капацитету“ од пролећа 2020-те:

„У априлу 2020-те ћемо С-400 довести до потпуно активног стања. Поново подвлачим: никакве претње неће Турску навести да одустане од својих пројеката у сфери  националне безбедности“.

Ово је било индиректна порука Вашингтону да Анкара не прихвата ни последњу америчку формулу коју је сенатор Линдси Грејем, на молбу Доналда Трампа, пренео шефу турске дипломатије Мевлуту Чавушоглуу: ако желите да избегнете санкције САД – не уводите у употребу С-400.

Ердоган је позвао званични Вашингтон да са његовом земљом започне „уравнотежени дијалог“.

Упозоривши да Турска, због напетости у односима две земље поводом С-400, може одустати од куповине путничких авиона Boeing, нагласио је:

„Председнику Трампу сам у Осаки предочио да ћемо наставити да купујемо путничке авионе Boeing и ако не купимо ПВО-системе Patriot. Рекао сам му да смо ми добри клијенти, али да ћемо морати – ако се наш конфликт поводом С-400 настави – морати да преиспитамо и свој однос према набавкама путничких авиона“.

Турска са Боингом договор о куповини авиона за 10 милијарди долара.

У Москви су открили да је Турска за 2,5 милијарди долара од Русије добила четири дивизиона С-400, а да би за исти новац од Американаца добила само два дивизиона ракетних система Патриот.

Интермагазин