Да ли је и Бразил схватио да је дошло време сарадњи са Русијом?!

Бразилски председник Жаир Болсонаро је, први пут од када је преузео функцију у јануару 2019. године, говорио о визији своје земље за председавање групом БРИKС и односима са Русијом.

Будућност земаља БРИKС

Питање будућности блока БРИKС постављено је прилично оштро након председничких избора у Бразилу. У првим данима након победе, Жаир Болсонаро најавио је нови курс земље оријентисане ка САД-у.

Бразил је био и једина земља БРИKС-а која је признала легитимитет опозиционог лидера Хуана Гваида за шефа државе у Венецуели након покушаја државног удара.

Међутим, нове власти постају уверене да је БРИKС, посебно његове финансијске институције, ефикасно средство за развој сопствене економије.

„Водим доста темељних разговора са својим економским тимом о БРИKС-у. Ускоро ћемо имати више детаља ”, рекао је Болсонаро у интервјуу за медије.

Kасније је министарство спољних послова Бразила објаснило да су припреме за самит групе БРИKС, који ће се одржати у новембру 2019. године, у пуном јеку.

Имајући у виду разлике између земаља блока у низу тема на међународном плану, сарадња у оквиру БРИKС-а добија прагматичније нијансе. Земље сарађују у 30 различитих области, од борбе против тероризма до културних размена. До новембра је планирано да се одржи сто састанака на широком спектру тема, на свим нивоима.

Сарадња са Русијом

Жаир Болсонаро је изразио спремност за наставак билатералне сарадње са Русијом, која се задњих година динамично развија. Бразил је један од највећих добављача пољопривредних производа за руско тржиште. Са друге стране, Русија је један од главних увозника минералних ђубрива за фармере и бразилске фарме. Постоје и заједнички пројекти у области енергије, војне опреме и нуклеарне енергије.

“Бразил је отворен за економску сарадњу, спреман да преговара и јача односе са свима. Ми немамо идеолошку позадину коју смо имали раније, нити преференције ка било којој земље. Отворени смо за трговину са свима, а Русија је добродошла.“

Photo by Anna Kapustina from Pexels

Wебтрибуне.рс