Из Русије нам стиже још хеликоптера, оклопних возила и тенкова

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас велику захвалност Руској федерацији и њеном председнику Владимиру Путину за 10 оклопно-извиђачких возила БРДМ-2, које је Војска Србије добила на поклон и подвукао је да се не ради о старим возилима, већ о новијем моделу, који је Русија модернизовала.

„Ова возила су важна за очување нашег територијалног интегритета и имају превентивно дејство. Ми немамо никаквих освајачких планова“, рекао је Вучић у разговору са припадницима копненог рода Војске Србије у Нишу, на презентацији нових БРДМ-2 и истакао је да та возила знатно дижу борбену готовост наших војних снага.

Обилазећи добијена возила, у друштву са начелником Генералштаба ВС Миланом Мојсиловићем и министром одбране Александром Вулином, Вучић је замолио амбасадора Русије Александра Боцан-Харченка да пренесе захвалност председнику Путину и министру одбране Сергеју Шојгуу за велику подршку коју су пружили Србији.

„Хвала Путину и Шојгуу на огромној подршци роду копнене војске Србије. То је огромна подршка за наше извиђачке јединице. Овај поклон снажи нашу готовост“, рекао је он.

Он је, осврнувши се на критике да је Србија наводно добила возила из 1962. године, казао да се не ради о „старинском оружју“, како неки тврде, већ да смо добили готово потпуно нова возила, која имају већу заштиту, панорамски нишан и која могу да пуцају у покрету, за шта Војска Србије до сада није имала могућност.

Пренео је да у возилу посада од пет припадника може да издржи 24 часа, додајући и да је то врхунско извиђачко возило.

Вучић је истакао и да се ради о поклону Руске федерације и Путина, што грађани Србије треба да знају.

„Нисмо ништа платили. Поносан сам и срећан. Хвала братском руском народу и руској држави. Пошто је тренутно модерно да се говори против Путина, ја нећу бити модеран и захваљујем се председнику Русије“, поручио је он.

Истакао је да су Руси израдили одлично возило за себе за најтеже могуће услове, из којег се може пуцати у покрету и из ког се непријатељ може видети у кругу од 360 степени.

Указао је и да су Руси комплетну модернизацију возила извршили и да су у то уложили велики новац.

„Ово је возило које има употребну вредност и које на озбиљан начин повећава нашу борбену готовост“, уверен је он.

Спутник