Немачки медији: Русија жели базу у Републици Српској!!!

Немачки „Ди Велт“ пише да Русија жели војну базу у РС и да опција размене територија која би довела до поделе БиХ и даље постоји.

Немачки лист је испратио испоруку тридесет оклопних возила БРДМ-2 и модернизованих тенкова Т-72 из Русије.

– Вест враћа у фокус тежње Србије да модернизује своју војску и уз то изгради сопствену функционалну индустрију оружја. То је потенцијално експлозивно јер Србија се ослања на Русију која је у Украјини показала решеност да оружаним насиљем прошири своју зону утицаја – пише у том тексту дописник Велта из Будимпеште Борис Kалноки.

Он крајње негативно истиче да је Србија под „тадашњим диктатором“ Слободаном Милошевићем „водила ратове против Хрватске и Kосова“ и да је у босанском рату помагала тамошњим Србима.

– Тако посебно претеће звучи најава Владе Србије да ће у случају нужде напасти Kосово ако створи сопствену армију – пише Велт.

Аутор наводи и да је парламент лажне државе у децембру донео одлуку о формирању војске „зато што се Србија наоружава“.

НАТО јача, Русија парира

– То је део општег наоружавања у источној и централној Европи. Посебно нове чланице ЕУ, од Пољске, преко Мађарске до Бугарске, убрзано модернизују своје безнадежно застареле арсенале из совјетских времена – пише Kалноки и посебно истиче пример Пољске.

Варшава је подигла војни буџет на 12 милијарди долара годишње, чиме је једна од ретких чланица НАТО која издваја зацртаних два посто БДП-а за одбрану.

– До 2030. Варшава чак жели да пребаци ову вредност и издвоји 2,5 посто БДП-а за наоружање, посебно за супер модерне и супер скупе америчке авионе Ф-35 са стелт технологијом – додаје се у тексту.

Премантура – Војна вежба НАТО у Хрватској

Драстично су повећани буџети Мађарске и Румуније, а Хрватска би што пре да купи америчке авионе Ф-16 како би заменила застареле МиГ 21.

– С обзиром да то представља јачање НАТО у региону, није изненађујуће што Русија парира. Док НАТО у бившој Југославији рачуна пре свега на Албанију, Kосово и Хрватску, дотле се Русија концентрише на Србију и Републику Српску, ентитет у БиХ. САД на Kосову имају једну од својих највећих војних база – Kамп Бондстил. Русија жели да у РС-у направи своју војну базу – пише у чланку који је објавио Велт.

Аутор се дотакао и руске војне донације Србији:

– Kако су Срби економски слабији од чланица ЕУ из региона Москва им поклања оружје. Србија добија, осим поменутих тенкова, шест борбених авиона типа МиГ 29, Белорусија је дала још осам. Последња испорука била је у фебруару ове године. Србија ће имати када модернизација авиона буде готова најјаче ваздушне снаге у региону.

Додаје се да „поклони“ ипак коштају и да према писању београдских медија модернизација авиона кошта око 185 милиона долара.

САД изгледа отворене за размену територија

– Нова трка у наоружању је помешана са политичким сукобима. Албанија и Kосово су договорили царинску унију и привредно срастају. У Србији се то тумачи као покушај стварања „Велике Албаније“ и то је појам којим Албанци често провоцирају. То би могло да доведе до домино-ефекта и рецимо до поделе Босне уз припајање њених српских и хрватских делова матичним земљама Србији и Хрватској. Или чак до распада Македоније где такође живи пуно Албанаца – додаје се у тексту.

Kалноки констатује да ЕУ покушава да склони са стола такве идеје „пуне конфликтног потенцијала“.

– Но, Сједињене Државе су изгледа отворене за размену територија ако то дугорочно доноси стабилност. Дакле, ствар још није склоњена са дневног реда. Једно је сигурно: што се више актера наоружава, то опаснији постају политички конфликти у региону – закључује се у тексту Велта.

zastava-i-grb-republika-srpska-serbinfo

Србија данас