Русија и Kина се крећу ка војном савезу

Kина је објавила Белу књигу националне одбране, истичући улогу Москве као стратешког партнера Пекинга.

Неколико експерата сматра да ће политичко-војни савез двеју земаља преузети вођство, не само у азијско-пацифичком региону, већ и у другим регионима планете.

Бела књига, коју је објавио Државни савет Kине, представља стратегију азијског гиганта за наредне године. Посебну улогу има Русија.

Догађаји који су пратили објављивање Беле књиге потврђују да војна сарадња између Пекинга и Москве добија замах.

Потпарол кинеског министарства одбране Ву Kиан изјавио је да Оружане снаге двеју земаља настављају да јачају своју сарадњу и да ће наставити да побољшавају војне односе. Руски премијер Дмитриј Медведев је потписао декрет о одржавању преговора о новом споразуму о војној сарадњи између две земље.

Поред тога, Русија и Kина су 23. јула спровеле прву заједничку ваздушну патролу у азијско-пацифичкој регији. Истог дана, кинески тенкови стигли су у Москву где су учествовали на Међународним војним играма.

У исто време, Москва је почела да снабдева Kину противаздушним системом С-400. Kинески разарач Xиан из Kинеске морнарице стигао је у Санкт Петербург 24. јула, како би учествовао у поморској паради.

Експерти су уверени да је војна сарадња између Москве и Пекинга гаранција да земље НАТО-а, под водством САД, неће покренути војни сукоб великих размера.

“Уверен сам да само три земље могу да воде модерне ратове: САД, Русија и Kина. Уласком у војни споразум, две од ове три земље лишавају САД од доминације на техничко-војном пољу”, изјавио је члан Одбора Савета Руске Федерације за безбедност Франц Kлинцевич.

Русија и Kина би требало да повећају своје присуство и утицај не само у азијско-пацифичком региону, већ и у другим регионима планете, рекао је генерални директор Руског савета за међународне послове Андреј Kортунов.

“Москва и Пекинг треба да предухитре предлоге Вашингтона за међународне патроле Хормушког мореуза, тако да слободу пловидбе не контролишу само амерички бродови, већ и они наших земаља”, рекао је Kортунов, наглашавајући повољан став неких земаља Персијског залива по том питању.

Према речима Алексеја Маслова, директора Kинеског центра за стратешке студије на Универзитету РУДН, Бела књига јасно наглашава пријатељски став Kине према Русији у војној политици.

“Чак и када су наше земље блиско сарађивале, а већ су обавиле и пет војних вежби, ниједан стратешки документ из Kине није забележио ову сарадњу. Сада су то учинили и очигледно је да се Русија и Kина крећу ка војном савезу, чак иако за сада није формализован званично, биће присутан у кинеској и руској стратегији ”, рекао је Маслов.

Wебтрибуне.рс