Студенти из Србије направили апликацију која помаже астматичарима

Сваке недеље у 16 сати петоро младих људи из Београда, Неготина, Степојевца и Лазаревца састају се поводом заједничког посла и идеје.

У међувремену састанче „онлајн“ и на дневном нивоу једни другима дају информације о томе шта су ново урадили.

Пројекат финансирају из свог џепа, од новца који сами зараде или од уштеђевине.

Надају се да ће ускоро наћи инвеститоре који ће им помоћи да идеју о апликацији „Asthmapal“ доведу до краја и званично је пусте у рад.

А када се то буде десило, астматичари из Србије, али и из целог света биће им неизмерно захвални.

Како је настала ова идеја? Филип Петровић (21) је са неколико другара учествовао на такмичењу „MIT Hacking Medicine“ 2016. године, а када њихов старт-ап није прошао онако како су очекивали, добио је нову инспирацију и то баш за „AsthmaPal“.

Jovan Nedeljkov

Две године касније, у јесен 2018. у пројекат се укључио Борис Јанковић (20), његов колега са Рачунарског факултета из Београда, а затим и Сара (која је у међувремену изашла из старт уп-а), као и ђаци Електротехничке школе Раде Кончар Ненад Маријановић (18) и Филип Пајић (18). Пети члан ове вредне екипе је дипломирани архитекта Сања Милошевић (24).
Део екипе на окупу: Филип Пајић, Сања Милошевић, Филип Петровић и Борис Јанковић. У тренутку снимања Приче са душом Ненад Маријановић је прослављао последњи дан школе, па није стигао на сликање.

– Одмах смо почели да тражимо експертизу, а врло брзо су нам се прикључили Луис Ало као стручни саветник из Швајцарске и професор др Бранимир Несторовић, водећи пулмолог на Балкану. Професору се допало то што радимо и чак је говорио о нама на једној конференцији, као о пројекту у којем види потенцијал. Са њим данас комуницирамо „један на један“, док се са Луисом чујемо преко интернета и дописујемо два пута месечно – прича оснивач овог старт-апа, Филип Петровић.

Жељу да кроз апликацију за мобилни телефон на основу унетих података оболелима од астме дају информацију о наредном нападу и тако спрече евентуалне нове компликације, добили су, између осталог, и да би помогли својим најближима. Филипова мајка и Сањина сестра имају проблема са овом болешћу новог доба, а и другог Филипа (Петровића) већ неко време муче респираторни проблеми са крајницима.

– У дигиталној медицини, односно међу апликацијама нема много добрих решења када је о астми реч, а поготово не у виду софтвера. Стиче се утисак да је људе понекад срамота да покажу да имају астму, поготово кад се напад деси на факултету, у току предавања. Због тога је оболели лоше контролишу, а симптоми се погоршавају. Видели смо да можемо да помогнемо астматичарима, којих тренутно у свету има око 350 милиона, а тај број се годишње повећава за 10 одсто. Бележи се и више од два милиона хоспитализација због лоше контроле астме. Све то може да се спречи уз ову апликацију – прича нам Филип Пајић, софтвер инжењер.

Фотографије: Јован Недељков

Како ова апликација функционише?

– Корисници направе налог и унесу стандардне информације о себи, а затим окидаче који доводе до напада астме. Након тога попуњавају контролни астма тест, који је сваком астматичару познат, а онда ми са стручњацима оцењујемо у којој мери они контролишу астму и колико им је тешка у класификацији. Коришћењем апликације, односно уношењем података, цео процес се персонализује, апликација почиње да „учи“ и да рачуна на основу алгоритама колики је ризик за добијање напада – сазнао сам од саговорника.

– Корисник добија информацију за наредна три дана о времену напада и тако може прецизно да организује свој дан. Дугорочно, ово није изводљиво, јер не можемо увек све да предвидимо, на пример, да ли је сезона полена, каква ће бити временска прогноза, колика је загађеност ваздуха… Постоји скоро 30 окидача међу којима су и влажност ваздуха, прашина, бубе, чак и хистамин из вина – објаснили су за Приче са душом чланови „AsthmaPalа“.

Ова вредна петорка је у скоро свакодневном контакту са двадесетак астматичара који тренутно тестирају апликацију. Обавештавају их о свакој измени и новитетима, а они њих о утисцима и функционалности изума.

Борис ми открива да очекују да ће корисници у будућности бити људи који имају паметне уређаје и телефоне и навику да инсталирају апликације, као и да су им циљно тржиште запослени у бизнис центрима, презаузети људи којима је потребна апликација да уместо њих прати окидаче за напад, предвиди им ризик од следећег напада и скрати им време које би потрошили на ту бригу.

– Обраћамо се свима који болују од астме, а касније ћемо се проширити и на оне који имају ХОБП (Хронична опструктивна болест плућа). Разлика између астматичара и њих је веома мала. Када је реч о малолетнима, и они би могли да је користе, али би апликацијом у том случају управљали родитељи. На тај начин би знали који окидачи су активни и да ли, на пример, могу са дететом да оду у парк да се прошетају, да ли је ниво полена висок и слично – додала је Сања.

– Ми смо сада у отвореној фази тестирања, а апликацију можете скинути на ваш телефон у Гугл плеј продавници, а ускоро и преко Аппле Сторе-а. Балканско тржиште нам је сада база за тестирање, јер желимо да видимо шта је добро, а шта не ваља и шта треба да поправимо. Касније бисмо волели да се представимо на тржишту Велике Британије. Они су свакако боље ситуирани него становници Србије, а и то је земља са највећим бројем астматичара у свету по глави становника. У плану су нам и Норвешка, Шведска, Данска, Холандија и Белгија – рекао је Филип Петровић.

Иако нису сви родитељи мојих саговорника потпуно упућени у дигиталне технологије и овај тип предузетништва, здушно их подржавају, јер верују у своју децу. И професори са факултета су на њиховој страни и дају им смернице.

Сања ми прича да је њена седам година старија сестра астматичар и да јој је то био главни мотив да се укључи у овај пројекат.

Борис додаје да су његови родитељи у Неготину изузетно поносни на њега јер са колегама чини добро за овај свет.

На крају разговора питам их да ли они са „AsthmaPalом“ у ствари мењају свет набоље?

– Дефинитивно. Замислите како ће све другачије бити када, рецимо један адвокат или послован човек, уместо да усред састанка добије напад, спречи то и боље организује свој живот уз нашу апликацију. У иностранству већ има апликација за астматичаре, са уређајем на врху пумпице, који кад корисник притисне дугме, региструје информацију да је лек употребљен. Посебно смо поносни јер нешто слично као „AsthmaPal“ у свету тренутно не постоји, па је наш производ који долази из Србије јединствен – рекли су ови креативни млади људи за Приче са душом.

Апликацију “AsthmaPal” скините ОВДЕ, а остале приче из рубрике Корак напред нађите на следећем ЛИНКУ.

Ова Прича са душом настала је уз подршку Генерали осигурања, компаније која подржава приче људи који су учинили #коракнапред.

Фотографије: Јован Недељков

* Текст: Ненад Благојевић www.pricesadusom.com * Фотографије: Јован Недељков за Приче са душом * Место снимања: кафић Вјеран пас (Мајке Јевросиме 11, Београд)